Τα "πάνω–κάτω" στον ΕΝΦΙΑ του 2017

Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ του 2017 φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίνεται παράνομος ο υπολογισμός φόρου ακινήτων σε τέσσερις περιοχές της χώρας, αφού δεν προσμετρήθηκαν ειδικά στοιχεία για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών. Βάσει της απόφασης αυτής, θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, μέχρι το τέλος του έτους.

Οι περιοχές στις οποίες, προς το παρόν, αφορά η απόφαση του ΣτΕ είναι η Φιλοθέη, το Ψυχικό, ο Βουτζάς και οι Δελφοί, ενώ έχουν κατατεθεί εκατοντάδες προσφυγές κατοίκων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται η Καθημερινή, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα προχωρήσει μόνο για τις συγκεκριμένες περιοχές, με την κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ. Οι νέες τιμές θα αφορούν τις πράξεις που θα γίνουν το 2017, συνεπώς και ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι, στον προγραμματισμό του υπουργείου βρίσκεται η δημιουργία αυτοματοποιημένου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή του δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν νέες προσφυγές, ωστόσο, οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα βασίζονται στην πραγματική αξία των ακινήτων θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1-1-2017. Αυτό επειδή η επιβολή φόρων στα ακίνητα γίνεται βάσει των αξιών που ισχύουν κάθε 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε έτους. Οπότε, το νέο σύστημα αξιών θα έχει αναδρομική ισχύ.

Οι αντικειμενικές αξίες θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα βάσει των εμπορικών τιμών των ακινήτων, σύμφωνα με το σχεδιασμό. Με άλλα λόγια, το νέο σύστημα που θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών βάσει των οποίων θα φορολογούνται τα ακίνητα. Δηλαδή, κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων, θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σχεδιασμός κινείται σε σωστή βάση, καταγράφεται όμως αδυναμία προσδιορισμού των πραγματικών τιμών των ακινήτων που ισχύουν σήμερα σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι αγοραπωλησίες των ακινήτων έχουν εκλείψει, ενώ οι λίγες που γίνονται δεν είναι ενδεικτικές για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Οι πράξεις οι οποίες πραγματοποιούνται σήμερα, γίνονται από ανάγκη για χρήματα, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις των ακινήτων να γίνονται σε εξευτελιστικές τιμές.

Βάσει των ανωτέρων, η επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο δεν μπορεί να προχωρήσει στη θέσπιση νέων τιμών για τη φορολόγηση ακινήτων, αλλά δεν υπάρχει ούτε συμφωνία μεταξύ των μελών για τον τρόπο προσδιορισμού. Εκεί που φαίνεται να καταλήγουν, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει συμφωνία, είναι οι αντικειμενικές αξίες να αναπροσαρμόζονται ανά τρίμηνο η εξάμηνο, έως ότου να σταθεροποιηθούν οι τιμές ή να υπάρξει καλύτερη εικόνα για τις τιμές των ακινήτων.

Παραμένει άγνωστο αν μέχρι τα μέσα του 2017 θα έχουν καταφέρει τα μέλη της επιτροπής να προτείνουν νέες τιμές, ώστε να τεθεί σε ισχύ το σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο θα αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι σήμερα με την απόφαση του ΣτΕ για τις τέσσερις περιοχές της χώρας. Εκτιμούν ότι οι προσφυγές θα είναι μαζικές και ουδείς μπορεί να γνωρίζει από σήμερα εάν θα κληθεί η κυβέρνηση να επιστρέψει χρήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.