Στουρνάρας: Δεν αρκεί η ρύθμιση του χρέους για έξοδο από την κρίση

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και άλλωστε ήταν ένα από τα θέματα που προβλήθηκαν έντονα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Το ενδεχόμενο αυτό όμως, δεν αποτελεί παράγοντα που από μόνος του θα αλλάξει οριστικά το κλίμα στην ελληνική οικονομία και θα επιτρέψει στην χώρα μας να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες εξαιτίας και της άκαμπτης στάσης που κρατά το Βερολίνο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε δήλωση του, στο Liberal.gr, περιγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν παράλληλα με την ελάφρυνση του χρέους για να υπάρξει ουσιαστική αντιστροφή του κλίματος. Μεταξύ αυτών, η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%, ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος, να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Αναλυτικά η δήλωση Στουρνάρα:

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εντάξει στις προτάσεις της την έγκαιρη ρύθμιση του χρέους στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup. Έγκαιρη, προκειμένου ο δανειζόμενος (δηλαδή η Ελλάδα) να επωφεληθεί από τα πολύ χαμηλά επιτόκια που επικρατούν σήμερα στη διεθνή αγορά. Μάλιστα, στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του περασμένου Ιουνίου, η Τράπεζα της Ελλάδος συνέδεσε συγκεκριμένες προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους με την ανάγκη ελάφρυνσης του τελικού δημοσιονομικού στόχου μετά το 2018, από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε 2%, προκειμένου:

Α. Να δημιουργηθεί, μεσομακροπρόθεσμα, δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος και να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας,

Β. Να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σύμφωνα με το νέο ορισμό της ικανότητας ετήσιας εξυπηρέτησης του,

Γ. Να διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα θα περιληφθούν στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (QE) και να διευκολυνθεί έτσι η έξοδος του δημοσίου στις αγορές.

Αυτά, σε συνδυασμό με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας για τις χρήσεις γης, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις υγιείς δυνάμεις του ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και εκσυγχρονίζουν τον δημόσιο τομέα, καθώς και τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, μπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας και για οριστική έξοδο από την κρίση.

Προτεινόμενα για εσάς