Ντάισελμπλουμ: Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου η συζήτηση για το χρέος

Στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης του επόμενου μήνα θα συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας δήλωσε από το Λονδίνο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της είναι πιο εποικοδομητικές από ποτέ.

«Η νυν ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη (committed) και εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά απ’ ότι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και υπογράμμισε ότι «τον Δεκέμβριο θα πρέπει να μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια μπορεί να οριστεί ένας αριθμός μέτρων για το τέλος του προγράμματος».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Eurogroup προγραμματίζεται να συζητήσει το θέμα των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στις 5 Δεκεμβρίου.

Περίπλοκες οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πολύ περίπλοκες και θα διαρκέσουν περισσότερο από τα δύο χρόνια που προβλέπεται, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η Βρετανία έχει πει ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας έως τα τέλη Μαρτίου του 2017, ξεκινώντας μια αντίστροφη μέτρηση 24 μηνών έως την αποχώρησή της από την ΕΕ.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι τερατωδώς περίπλοκες… Θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τα δύο χρόνια», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σε εκδήλωση στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές κοιτούν η μία την άλλη με «κάποια καχυποψία».