Εργασιακά, δημοσιονομικά και υπερταμείο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Επισήμως σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης, με πολλά και μεγάλα ζητήματα να αναζητούν λύσεις μέσα στο επόμενο 20ήμερο. Τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά και η δημιουργία και λειτουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα μονοπωλήσουν τις σημερινές συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Στο ζήτημα των δημοσιονομικών, το οικονομικό επιτελείο έχει από χθες στη «φαρέτρα» του το δυνατό «όπλο» της υπέρβασης των εσόδων κατά 2,4 δισ., που κατεγράφη από την ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο δεκάμηνο του 2016. Με αυτό θα αντικρούσει τις πιέσεις για νέα δημοσιονομικά μέτρα που ενδέχεται να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2017 και ακόμα περισσότερο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που αφορά την τριετία 2017 – 2020.

Η πρώτη συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Χουλιαράκη και του νέου Υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου με τους δανειστές σήμερα το πρωί, δεν αναμένεται εύκολη. Στην ανασκόπηση θα ξεκαθαριστούν οι στόχοι της αξιολόγησης, μέχρι και τη συνεδρίαση του Euro Working Group στις 28 του μήνα και στη συνέχεια μέχρι και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Πέραν της βολιδοσκόπησης των προθέσεων των δανειστών, το βασικό είναι να δουν η ελληνική και η ευρωπαϊκή πλευρά θα δουν τη στάση και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά ένταξης στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας

Συνάντηση θα έχουν στις 5 το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης με τους δανειστές για το ζήτημα της σύστασης της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας, η οποία θα αναλάβει την διαχείριση οκτώ ΔΕΚΟ.

Στην ΕΔΗΣΠ θα ενταχθούν οι εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ), το 34% της ΔΕΗ (το υπόλοιπο 17% από το 51% που κατέχει το δημόσιο υπάρχουν θα διατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ), τα ΕΛΤΑ, το ΟΑΚΑ, η εταιρία δημοσίων υποδομών, ο ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ και η ΣΤΑΣΥ.

Πέραν της οριστικοποίησης των εταιρειών που θα συμμετάσχουν στο «τέταρτο πόδι» του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συσταθεί και το ίδιο το υπερταμείο, το οποίο ακόμα βρίσκεται στα χαρτιά.

Οι αλλαγές στα Εργασιακά

Η πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθεί με την πρώτη συνάντηση της νέας Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου με τους δανειστές για το θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 18:00 και οι πληροφορίες θέλουν την Υπουργό να μην έχει αποστείλει στο κουαρτέτο κείμενο αρχών, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των προηγούμενων ημερών, ωστόσο, διατυπώθηκαν οι βασικές θέσεις του υπουργείου Εργασίας. Βασικό αίτημα της κ. Αχτσιόγλου είναι η επαναφορά των συλλογικών έναντι των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, αλλά και η δυνατότητα επέκτασής τους σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, εφόσον οι εργοδότες εκπροσωπούνται με ποσοστό άνω του 51%.

Επιπλέον, η Υπουργός Εργασίας θα επιμείνει στη διατήρηση του παρόντος ορίου στις ομαδικές απολύσεις και στη διατήρηση της κατάργησης του “lock out” (ανταπεργία). Στήριγμα για την επίτευξη των στόχων της Υπουργού είναι το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών, στο οποίο καταγράφεται απόλυτη σύμπνοια και στα τέσσερα αυτά ζητήματα.

Παράλληλα, η Έφη Αχτσιόγλου φαίνεται να αποδέχεται την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για απασχόληση με μειωμένο ωράριο σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν τις ομαδικές απολύσεις και το λουκέτο.

Διατεθειμένη φαίνεται, ωστόσο, για παραχωρήσεις στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, με την κυβέρνηση να ζητεί την επαναφορά του καθορισμού του από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από το κράτος, όπως ισχύει σήμερα. Οι δανειστές από την πλευρά τους, αλλά και ο ΣΕΒ επιμένουν ότι, δεν χρειάζεται αλλαγή στο ζήτημα.

Εκεί που αναμένεται σύγκρουση είναι στο ζήτημα του συνδικαλιστικού νόμου, με τους δανειστές να επιμένουν στην πλήρη κατάργηση όλων των προνομίων των συνδικαλιστών και σε αλλαγές στον τρόπο απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δείχνει διάθεση για αλλαγές στα «συνδικαλιστικά προνόμια», με διεύρυνση των αιτιών απόλυσης των συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο, κυρίως ποινικού χαρακτήρα, αλλά και σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας από την εργασία τους.

Η κ. Αχτσιόγλου θα ζητήσει τη διευκόλυνση της σύστασης επιχειρησιακών σωματείων στις µικρές επιχειρήσεις, µε µείωση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθµού συµµετοχής εργαζοµένων σε αυτά (π.χ. από 20 σε 15 άτοµα, και σε επιχειρήσεις µε λιγότερους από 20 εργαζόµενους σε 12 ή 10) για να αποφευχθεί η σύσταση ενώσεων προσώπων.