Λιαργκόβας: Το μνημόνιο έχει κατασκευαστικά λάθη

Στην παραδοχή ότι το μνημόνιο πίεσε την Ελλάδα ώστε να κάνει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να λυθούν χρόνια προβλήματα προχώρησε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν κατασκευαστικά λάθη.

«Εκείνο που αναγνωρίζω στο μνημόνιο είναι η πίεση που μας ασκούν για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε χρόνια προβλήματα. Βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσουν μόνο σε χαμένους. Το μνημόνιο έχει κατασκευαστικά λάθη»», είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Λιαργκόβας απάντησε σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να ανήκει στην ζώνη του Ευρώ. Όπως δήλωσε, “σε περίπτωση που βγούμε από το ευρώ η οικονομική και κοινωνική καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε σήμερα. Θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα, μπορεί να μην μπορούμε να εισάγουμε τρόφιμα, αγαθά πρώτης ανάγκης, φάρμακα. Μπορεί να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι ανέφικτη».

Σχετικά με το κατά πόσο το μνημόνιο είναι εφικτό να υλοποιηθεί αλλά και την στάση των δανειστών, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας είπε χαρακτηριστικά: «Όσο διατηρούμε αυτούς του υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για πολύ λιτότητα, τόσο δύσκολα θα μπορέσουμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο. Αυτό που πιστεύω είναι ότι πρέπει να σπάσει η τεράστια προσήλωση στη λιτότητα, δηλαδή να αλλάξουν και οι Ευρωπαίοι. Οι εταίροι πρέπει να δεχτούν ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο αλλά επιτείνουν το αδιέξοδο. Στον βαθμό που πείθονται ότι η χώρα προσπαθεί, από την πλευρά τους θα πρέπει να δείξουν μία μεγαλύτερη κατανόηση έτσι ώστε να διορθώσουν μερικά κατασκευαστικά λάθη. Θα πρέπει να αρχίσει μία συζήτηση για μείωση της φορολογίας, γιατί συνεχώς κλείνουν επιχειρήσεις, αυξάνεται η ανεργία και έτσι οδηγούμαστε σε αδιέξοδα».

Αναφορικά με το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων, ο ίδιος τόνισε ότι «η μόνη λύση για να σωθεί το ασφαλιστικό είναι να υπάρξει ανάπτυξη και νέοι εργαζόμενοι. Στο ασφαλιστικό επειδή τα δεδομένα είναι εναντίον μας, η μόνη λύση είναι να αναπτυχθεί η οικονομία και έτσι να εξοικονομηθούν πόροι».

Τέλος, στο ερώτημα για το αν ο στόχος για τον προϋπολογισμό βγαίνει, ο κ. Λιαργκόβας σχολίασε ότι στην περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν τέλεια τότε βγαίνει. “Ο ρεαλισμός μου όμως ως οικονομολόγος, με κάνει επιφυλακτικό. Επιφυλακτικό ότι δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το επιθυμητό 2,7%».