Όργιο φοροδιαφυγής στον τουρισμό - Ξενοδοχείο απέκρυψε 4 εκατ. ευρώ

Όργιο φοροδιαφυγής σε τουριστικά καταλύματα – ιδίως σε πεντάστερα τουριστικών περιοχών – εντόπισαν οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση απόκλισης εισοδήματος έως και 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι έλεγχοι, που διενεργήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, αφορούσαν 2.123 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 1.545 ξενοδοχεία και 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ο έλεγχος έδειξε ότι 901 εταιρείες τηρούν διπλογραφικά βιβλία, 1180 μονογραφικά, ενώ 42 ήταν χωρίς βιβλία.

Ίντερνετ, το νέο “όπλο” κατά της φοροδιαφυγής

Για τον εντοπισμό των παραβατικών αυτών συμπεριφορών, το νέο “όπλο” στα χέρια των Ράμπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ακούει στο όνομα… ίντερνετ. Χρησιμοποιώντας μια νέα, ειδική μεθοδολογία, η υπηρεσία άρχισε να ερευνά τις κρατήσεις και τις τιμές μέσω ιστοσελίδων, όπως οι: Trivago και booking.

Οι ελεγκτές λειτούργησαν ως πελάτες, συνέκριναν τις πληροφορίες που συνέλεξαν τηλεφωνικώς με αυτές του ίντερνετ και ανακάλυψαν ένα όργιο φοροδιαφυγής που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσε τα 3 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη φάση, μετά την καταγραφή αυτών των στοιχείων αναμένεται να είναι ο υπολογισμός του οφειλούμενου ΦΠΑ των παραβατών, οι οποίοι στη συνέχεια θα υπόκεινται και σε έλεγχο βιβλίων.