Δεν πείθεται για τα έσοδα το ΔΝΤ- Από "κόσκινο" και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017

Το ακανθώδες ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός και τα κοινωνικά επιδόματα, τίθενται σήμερα στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών για τη β’ αξιολόγηση.

Η συνάντηση με τους θεσμούς ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί και από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε από κοινού να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Ειδικότερα όπως διευκρίνιζε αρμόδια πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 καθώς και οι τρόποι εκπλήρωσης των προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, από την πλευρά των δανειστών δεν τίθεται κανένα ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν διακυβεύονται οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016 και το 2017.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συζήτηση εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν, την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015 έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7% που ανακοίνωσε η Eurostat και πόσο αυτό επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Επίσης, εξετάσθηκε το θέμα της εξοικονόμησης δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 καθώς και η πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση – εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ – διευκολύνοντας τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου τόσο σε ότι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού όσο και του 2017.

Λίγο πριν το πρωινό ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο για τα δημοσιονομικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι, γίνεται και αποδεκτό. Για εμάς το θέμα του αφορολογήτου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση αφορολογήτου». ‘Όπως σημείωσε, εκτιμά ότι όλα τα ζητήματα, τόσο για το Μεσοπρόθεσμο, όσο και για τα υπόλοιπα μέρη της β΄αξιολόγησης, θα κλείσουν όλα μαζί το Νοέμβρη ή στις αρχές Δεκέμβρη.

Στη συνέχεια (12:00- 13:00) θα συζητηθούν θέματα της Κοινωνικής Πρόνοιας με τη συμμετοχή του Γ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Στις χθεσινές πρώτες επαφές των δύο πλευρών επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ διαπιστώθηκε μεγάλο χάσμα τόσο στα εργασιακά όσο και στο ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού.

Βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου σήμερα είναι να αποδείξει ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα κλείσει επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός που συντάχθηκε τον Νοέμβριο του 2015, για το 2016 προέβλεπε έσοδα ύψους 53,65 δισ. ευρώ, ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, το οποίο συντάσσεται τώρα, μετά την ψήφιση των μέτρων της πρώτης αξιολόγησης, στα οποία περιλαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, προβλέπει τελικά έσοδα 52,5 δισ. ευρώ για φέτος. Δηλαδή μειωμένα έσοδα κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ, αντί να έχει αυξημένα έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη όπως αναμενόταν.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και με την πρόβλεψη του 2017, στην οποία παρά τα νέα μέτρα, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 95% αφορούν αύξηση φόρων, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αναμένονται στάσιμα στα 52,45 δισ. και για το επόμενο έτος. Από πλευράς δανειστών δεν έχει διαφύγει η μεγάλη και σταθερή απόκλιση των εσόδων προς το σκέλος των δαπανών που δίνει ένα μεγάλο εικονικό μαξιλάρι, καθώς πρόκειται για μεταχρονολόγηση πληρωμών και διαμορφώνει έτσι ένα τεράστιο και άπιαστο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 5,45 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ εκφράζει τις αμφιβολίες του σχετικά τη δυνατότητα υπέρβασης των εσόδων ύψους 1,5 δισ., που αποτυπώνεται στα στοιχεία του πρώτου εννεάμηνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει στο τραπέζι και το ακανθώδες ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018. Συγκεκριμένα η Αθήνα ζητά επίμονα την αναθεώρηση αυτών των στόχων. Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα ζητήσουν από τους δανειστές την επανεξέταση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018, που είναι και το τελευταίο έτος του προγράμματος, μέχρι και το 2020, που θα είναι και το τελευταίο έτος του Μεσοπρόθεσμου.

Επίσης θα προτείνουν τη δυνατότητα οι εναλλακτικοί στόχοι για πλεονάσματα 2% με 2,5% του ΑΕΠ να ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο, έστω και ως εναλλακτικό σενάριο, στην περίπτωση υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης από το αναμενόμενο.

Κοινωνικά επιδόματα

Τη σημερινή συνάντηση των δανειστών με την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, θα απασχολήσει η εξεύρεση πόρων ύψους 760 εκατ.ευρώ, για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), όπως πρόσφατα μετονομάστηκε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Μάλιστα οι δανειστές έδειξαν από χθες τις άγριες διαθέσεις τους ζητώντας μείωση του αφορολόγητου ορίου, για την κάλυψη των δαπανών αυτών, ενώ θα ζητηθεί αναλυτικό σχέδιο δράσης για το ποια κοινωνικά επιδόματα θα περικοπούν, αλλά και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ. Επίσης θα ζητηθούν τα κριτήρια χορήγησής του σε πιθανούς δικαιούχους, αλλά και το ύψος επιδόματος ανά περίπτωση.