Μεγάλες προσδοκίες: Να κλείσει η β' αξιολόγηση, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος

Από αύριο Παρασκευή ξεκινά επίσημα ο “γολγοθάς” της β’ αξιολόγησης, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά σε ένα κατά το δυνατόν γρήγορο κλείσιμο και σε ένα άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος.

Οι ζυμώσεις ωστόσο έχουν αρχίσει από σήμερα, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συναντάται με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Θα ακολουθήσει, αύριο Παρασκευή, διμερής συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός  θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει τις προθέσεις των εταίρων του – κυρίως της Άγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ – για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά και να αποσπάσει έστω και μια προφορική δέσμευση ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος πριν από το τέλος του έτους, χρονική στιγμή που το Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα έχει κλείσει η β’ αξιολόγηση.

Ο σκόπελος των εργασιακών

Η προσδοκία αυτή “σκοντάφτει” ωστόσο στον σκόπελο που ακούει στο όνομα ‘εργασιακά”. Οι δανειστές έχουν ήδη θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα ακανθώδη ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, καθώς και αυτό του κατώτατου μισθού που κρίνουν ότι μπορεί να συμπιεστεί περαιτέρω.

Ο μαραθώνιος ξεκινά από αύριο και οι εκπρόσωποι των δανειστών – η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φραντσέσκο Ντρούντι και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Νικόλα Τζαμαριόλι – θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να παραβρεθούν στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες η ελληνική πλευρά ελπίζει να έχουν ολοκληρωθεί ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Το χρέος και ο παράγοντας Σόιμπλε 

Στην περίπτωση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα βρει πιο ευήκοα ώτα στο αίτημά της για να ανοίξει η συζήτηση για μείωση του χρέους. Βρίσκει όμως μπροστά της τον παράγοντα Σόιμπλε. Ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ανυποχώρητος στο να μην γίνει καμία συζήτηση για το ζήτημα πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017. Την κατάσταση δυσκολεύει περαιτέρω ότι η γερμανίδα Καγκελάριος – που θα μπορούσε να είναι πιο θετική σε αυτό το αίτημα – εμφανίζεται να χάνει διαρκώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις λόγω της στάσης της στο προσφυγικό, γεγονός που δεν της επιτρέπει να ανοίξει νέο μέτωπο με τη συντηρητική μερίδα ψηφοφόρων που κινούνται στη γραμμή Σόιμπλε και θα “απογοητευτούν” περαιτέρω με μια μείωση του ελληνικού χρέους.

 

 

Στην πολιτική αυτή συγκυρία η διαπραγμάτευση μοιάζει για την ελληνική πλευρά πορεία σε ναρκοπέδιο…