2η Αξιολόγηση: Ξεκινά το πρώτο "ημίχρονο" με τους θεσμούς

Πρεμιέρα σήμερα στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη των επικεφαλής των ομάδων των δανειστών, που έρχονται την Πέμπτη ή την Παρασκευή στην χώρα μας. Την ίδια ώρα η κόντρα μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλά κρατεί με το χρέος να αποτελεί το σημαντικότερο σκόπελο που έχουνν να αντιμετωπίσουν οι δύο πλευρές. Αιτία είναι η καθυστέρηση στην άφιξη στην Αθήνα της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία θα παραστεί σε κηδεία αξιωματούχου του Ταμείου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σήμερα το απόγευμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών με τους επικεφαλής, οι οποίες, σε πρώτη φάση, θα διαρκέσουν περίπου 10 ημέρες, καθώς, στις αρχές Νοεμβρίου είναι η εβδομάδα των φθινοπωρινών διακοπών στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση έως το τέλος του Νοεμβρίου, προκειμένου στις 5 Δεκεμβρίου και στο τελευταίο προγραμματισμένο γαι φέτος Eurogroup να υπάρξουν αποφάσεις και για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, ώστε στη συνέχεια η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και να αρχίσουν να δημιουργούνται οι συνθήκες για έξοδο στις αγορές. Τα βασικότερα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τα εξής:

1.Οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 και του 2017. Οι τεχνοκράτες θα ελέγξουν την πορεία των οικονομικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, των δημοσίων νοσοκομείων, των ΟΤΑ, τα έσοδα και τις δαπάνες, αλλά και το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η παρούσα καθυστέρηση του οποίου προκάλεσε την αναβολή της εκταμίευσης της τελευταίας υποδόσης της πρώτης αξιολόγησης.

2.Τα εργασιακά αποτελούν ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα των συζητήσεων, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου να κυριαρχούν.

3.Ασφαλιστικό: Η είσπραξη επιπλέον εισφορών, οι οποίες θα επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και η σύσταση και λειτουργία του νέου ασφαλιστικού υπερταμείου, κάτω από την ομπρέλα του οποίου θα μπουν όλα τα υπάρχοντα πλην των αγροτών.

4.Η οριστικοποίηση του σχεδίου εξοικονόμησης πόρων 700 εκατ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα, με στόχο την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), πρώην Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

5.Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, το προσχέδιο του οποίου βρίσκεται ήδη υπό εξέταση από τους δανειστές.

6.Την ετοιμότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος για άμεση εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Βασικό είναι το θέμα της συγκρότησης ως Σώμα των νέων ΔΣ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών και του ΤΧΣ.

7.Δημόσιο: Τα συναρμόδια υπουργεία θα ενημερώσουν τα τεχνικά κλιμάκια για την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, την αξιολόγηση του δημόσιου τομέα και το πρόγραμμα της κινητικότητας για τους υπαλλήλους.

8.Υπερταμείο: Η σύσταση και η λειτουργία του νέου υπερταμείου εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και το χρονοδιάγραμμα ορισμού διοίκησης, η δημιουργία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών.

9.ΓΓΔΕ: Ο μετασχηματισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων, καθώς θα πρέπει εκτός του νομοθετικού πλαισίου να οριστικοποιηθεί το διοικητικό πλάνο και ο προϋπολογισμός της νέας Αρχής.

10. Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.