Ο Ντ.Λίπτον διαψεύδει τον Σόιμπλε για Ελλάδα- Απαιτούμε ελάφρυνση του χρέους της

«Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ταμείου στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, διαψεύδοντας τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μέχρι το τέλος του έτους το ΔΝΤ θα έχει συναινέσει στην περαιτέρω συμμετοχή του.

ΤΟ ΔΝΤ εργάζεται βέβαια «μετά από επιθυμία των Ευρωπαίων και της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να συμφωνήσουν για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Λίπτον ωστόσο όμως τόνισε ότι «το ΔΝΤ συνεχίζει να απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δεν πρόκειται για κούρεμα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα το χρέος της».

Παράλληλα ο κ. Λίπτον διέψευσε τον ισχυρισμό του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών ότι το ΔΝΤ έχει ήδη αναλάβει τη δέσμευση να προσχωρήσει στο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους και ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «το ΔΝΤ δεν επιτρέπει να του θέτουν κανενός είδους διορίες».

Με τη στάση του αυτή το ΔΝΤ θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εν όψει της προεκλογικής περιόδους στη Γερμανία για τις εθνικές εκλογές του 2017. Ήδη ορισμένοι βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έχουν ζητήσει νέα ψηφοφορία στην Ομοσπονδιακή Βουλή, δεδομένου ότι υπερψήφισαν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

«Η απάτη του Β. Σόιμπλε»

Με αφορμή τη συνέντευξη του αντιπροέδρου του ΔΝΤ η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει σχόλιο με τίτλο «Η απάτη του Β. Σόιμπλε», στο οποίο παρατηρεί:

«Προξενεί εντύπωση με ποια εμμονή ο Β. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Εντύπωση προκαλεί επίσης με ποιο τρόπο ο υπουργός Οικονομικών αγνοεί συνειδητά τις διαψεύσεις των αξιωματούχων του Ταμείου, επικαλούμενος τη συνεδρίαση του Eurogroup του Μαΐου, στην οποία εκφράστηκε η προσδοκία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ήρθε η ώρα για να πει ο Β. Σόιμπλε την αλήθεια. Εδώ και τρία χρόνια το ΔΝΤ δεν χορηγεί πιστώσεις στην Ελλάδα, η οποία έχει σχεδόν αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από το Ταμείο. Οι Ευρωπαίοι αποτρέπουν εδώ και καιρό με δικά τους χρήματα σχέδιο για μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Δεν χρειάζονται πια το ΔΝΤ, επειδή τόσο ο ESM όσο και οι Ευρωπαίοι ειδικοί διαθέτουν πλέον την απαιτούμενη εμπειρία. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Τη χρειάζεται για να νομιμοποιήσει έναντι του γερμανικού πληθυσμού και της βουλής τις πιστώσεις που χορηγεί και η Γερμανία στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που το Ταμείο πει ‘όχι’ σε μια συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τότε θα γίνει εμφανές στον προεκλογικό αγώνα αυτό που ήδη γνωρίζει ο Β. Σόιμπλε, αλλά δεν λέει στους ψηφοφόρους: ότι η Αθήνα θα χρειαστεί, για μεγάλο διάστημα, εμβάσματα δισεκατομμυρίων προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη».