Βέτο από Τόμσεν: Πρωτογενές στο 1,5% του ΑΕΠ, αλλιώς φεύγουμε

Στη διάψευση πληροφοριών σχετικά με έγγραφο όπου εισηγείται την πλήρη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα προχώρησε ο Πολ Τόμσεν, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Ωστόσο ο Πολ Τόμσεν έστειλε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Συνεχίζοντας ο Τόμσεν επανέλαβε για ακόμα μια φορά την πάγια θέση του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπογραμμίζοντας ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) την οποία συντάσσουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο του 2016.

Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι η έκθεση του στελέχους του ΔΝΤ βρισκόταν στα χέρια της Διευθύντριας του Ταμείου, ωστόσο ο Τόμσεν τόνισε για την επικοινωνία του με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι “δεν συνεννοούμαστε με εσωτερικά έγγραφα”. Συνεχίζοντας ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο συμμετέχει πλήρως στις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα.

Νωρίτερα πληροφορίες από την Ουάσινγκτον ανέφεραν ότι ο Πολ Τόμσεν απέστειλε στην Λαγκάρντ γραπτή έκθεση, στην οποία εισηγείται την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ οι προβλέψεις που αναφέρει για το μέλλον της Ελλάδας, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τόμσεν τονίζει στην έκθεση πως η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα έτσι όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, θα αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας με βάση τα δεδομένα που θέσει το Ταμείο αλλά και τους όρους από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης πως ο ίδιος εκτιμά ότι καμία ελληνική Κυβέρνηση (είτε η παρούσα είτε κάποια μελλοντική) δεν θα καταφέρει να οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη, όσο υπάρχουν σοβαρά ζητήματα όπως είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και οι μεταρρυθμίσεις, που προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το Ταμείο δεν πρέπει να “υπακούσει” στον ρυθμό της Γερμανίας, η οποία προτιμά να κρατήσει το τοπίο θολό μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.