«Κληρώνει» αυτοκίνητα & ακίνητα σε όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα

Κληρώσεις με έπαθλα ακίνητα, αυτοκίνητα και δωρεάν αγορές σε καταστήματα έρχονται ξανά στο προσκήνιο προκειμένου να παίρνουν οι Έλληνες αποδείξεις. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που αναμένεται να κατατεθεί στο άμεσο μέλλον στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα κίνητρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές είναι τα ακόλουθα:

-Όλοι οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με πλαστικό χρήμα θα συμμετέχουν σε κληρώσεις για δωρεάν αγορές.  Πενήντα τυχεροί φορολογούμενοι κάθε ημέρα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους.

Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε σχετική κλήρωση. Επίσης οι αποδείξεις  που θα έχουν πληρωθεί με “πλαστικό χρήμα”, θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 5 αυτοκίνητα, τα οποία θα χαρίζει το Δημόσιο από το “στοκ” των κατασχεμένων. Επιπλέον, μια φορά το χρόνο θα γίνεται κλήρωση για ένα ακίνητο.

-Σύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με την πραγματοποίηση δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος. Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα θα είναι 10%. Για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.  Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20% και για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.

– Εφόσον, ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος δεν έχει συγκεντρώσει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό τότε ο φόρος εισοδήματος θα προσαυξάνεται με συντελεστή 22% επί του ποσού που λείπει. Έτσι, ο συντελεστής 22%  θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Οι ρυθμίσεις και τα κίνητρα για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2017.