Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2017 «βλέπει» ο Ρέγκλινγκ

Από το επόμενο έτος η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στις αγορές εφόσον συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματός της, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε σλοβακική εφημερίδα και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ESM.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βγει από τα σημερινά προβλήματα ενώ κληθείς αν σχολιάσει το θέμα του ελληνικού δημοσίου χρέους το παραλλήλισε με το γερμανικό που ρυθμίσθηκε το 1953. Ερωτηθείς για το αν «θα μπορούσε να λεχθεί πως κάθε χρέος μπορεί να πληρωθεί, εάν επιμηκύνεται αρκετά η λήξη του», ο επικεφαλής του ESM απάντησε με καταφατικό τρόπο και τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε. Πάρτε σαν παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία είχε αντίστοιχη εμπειρία με τη συμφωνία του 1953 για το χρέος της, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το χρέος αποπληρώθηκε σε μία 50ετή περίοδο. Και αυτό ήταν αποτελεσματικό».

Ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους της για το ορατό μέλλον ενώ ερωτηθείς ότι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας θα εμποδίσει την πρόσβασή της στις αγορές, υποστήριξε ότι «κάποιοι ακαδημαϊκοί, που αναφέρουν τα επιχειρήματα αυτά, δεν έχουν κοιτάξει πραγματικά τα στοιχεία. Πόσο μικρό είναι το ποσό που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα στους πιστωτές της. Σήμερα, είναι μικρότερο από ό,τι πολλών άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πραγματικά βάρος και δεν θα είναι για πολύ καιρό, επειδή τα δάνειά μας στην Ελλάδα έχουν ήδη μία μέση περίοδο αποπληρωμής περίπου 30 ετών. Δεν υπάρχει, επίσης, κανένας κίνδυνος να αποσύρουμε τα κεφάλαιά μας, όπως οι ιδιώτες επενδυτές, εάν υπήρχε νέο πρόβλημα. Επομένως, είναι μία ασφαλής επένδυση. Άλλοι επενδυτές το γνωρίζουν. Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους της για τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια, και αυτός είναι ο λόγος που είμαι πολύ βέβαιος ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αρχίσει την έκδοση ομολόγων -ίσως το επόμενο έτος. Αυτό που είναι αναγκαίο, φυσικά, είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Εάν μείνουν στην πορεία, θα βγουν από τα σημερινά προβλήματα».