Περικοπές στο Δημόσιο και πάγωμα των προσλήψεων για τα επόμενα δύο χρονιά ζητούν οι Θεσμοί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς εκτιμούν ότι η μισθολογική δαπάνη έχει αυξηθεί το τελευταίο δωδεκάμηνο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ν. Τσίτσα στο TheTOC.gr τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει αργά αλλά σταθερά την συζήτηση για μείωση της μισθολογικής δαπάνης καθώς διαπιστώνουν μία εκτίναξη των προσλήψεων τακτικού και έκτακτου προσωπικού.
Συγκεκριμένα οι δανειστές φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την αθρόα μονιμοποίηση έκτακτου προσωπικού μέσω της δικαιοσύνης καθώς η διοίκηση δεν έχει πλέον την υποχρέωση να ασκήσει ένσταση στις δικαστικές αποφάσεις όπως ίσχυε στο παρελθόν.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μονιμοποιούνται εκατοντάδες συμβασιούχοι με δικαστικές αποφάσεις και να μην ασκείται έφεση από τους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει βέτο στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού καθώς και στην παράταση συμβάσεων.
Οι διατάξεις της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση των συμβάσεων για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των ΟΤΑ και σε άλλους δημόσιους φορείς αποσύρθηκε μετά από αίτημα των δανειστών καθώς περιελάμβανε την παράταση συμβάσεων που θα υπογράφονταν στο… μέλλον με αποτέλεσμα να προδιαγράφουν μεγαλύτερη διάρκεια εργασίας λόγω επιμήκυνσης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται να έχουν εκφράσει την δυσαρέσκεια τους και για τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο με αιχμή την παιδεία και την Υγεία. Η κυβέρνηση αρχικά είχε δεσμευτεί για 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Παιδεία και κατόπιν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά μέχρι το 2018.
Οι εταίροι έθεσαν βέτο για την πρόσληψη 5.000 εκπαιδευτικών και τα κενά καλύφθηκαν με αναπληρωτές ενώ οι υποσχέσεις Τσίπρα για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία φαίνεται ότι θα μείνουν στα χαρτιά.