Δημοσιονομικά και κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο των συναντήσεων με το κουαρτέτο

Η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας (σ.σ. εκτέλεση τρέχοντος και προσχέδιο νέου προϋπολογισμού, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο)  θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των εκπροσώπων των θεσμών.

Το ραντεβού του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη ξεκινά στις 10:00.

Στις 12:00 τη σκυτάλη παίρνει ο Υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος που θα συζητήσει με τους θεσμούς μέχρι τις 13:00 (βάσει προγράμματος) για συνταξιοδοτικά θέματα.

Στις 14.00 οι εκπρόσωποι των θεσμών θα καθίσουν στο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν θέματα χρηματοπιστωτικά με τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια και η αναμόρφωση του νόμου Δένδια,  με στόχο την αποτελεσματικότερη εξωδικαστική διευθέτηση, η οποία θα προβλέπει και την αποβολή του τυχόν «μη συνεργάσιμου» μετόχου από το εταιρικό σχήμα.

Η στάση της Κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί με τους δανειστές τη σύσταση “bad bank” για τη διαχείριση μεγάλων προβληματικών δανείων, την οποία φαίνεται να ξαναβάζουν στο τραπέζι υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, είναι αρνητική.

Οι συναντήσεις του κουαρτέτου ολοκληρώνονται με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, με τον οποίο θα συζητήσουν ζητήματα της αρμοδιότητάς του (18:30-19:30).

Στις 17 Οκτωβρίου αρχίζει η “μάχη” για εργασιακά και αξιολόγηση

Η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο ολοκληρώθηκε χωρίς να τεθεί επί τάπητος ζήτημα κατάργησης ή ενσωμάτωσης στους υπόλοιπους δώδεκα των 13ου και 14ου μισθού αλλά και δίχως να υπάρξει επί της ουσίας συζήτηση για τα «αγκάθια» στα εργασιακά, που αποτελούν το μείζον πρόβλημα για την β’ αξιολόγηση.

Οι δύο πλευρές έδωσαν ραντεβού στις 17 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, προκειμένου να δώσουν την κρίσιμη και καθοριστική “μάχη” για τα εργασιακά, που εν πολλοίς θα καθορίσει και το πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του Υπ. Εργασίας, με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων, σε ότι αφορά τα εργασιακά (σημ: συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κήρυξη απεργιών, κατώτατος μισθός κτλ.), η Αθήνα θα περιμένει, προκειμένου να καταλήξει στην τελική της θέση, το πόρισμα της «επιτροπής σοφών», το οποίο αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, για αλλαγές στο καθεστώς των οποίων πιέζει η πλευρά των δανειστών, η ίδια υψηλόβαθμη πηγή τόνισε ότι η Αθήνα θα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία όμως αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Το υπερταμείο και άλλα “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις

«Νομίζω ότι θα βρεθεί λύση. Η συζήτηση για τη διοίκηση του υπερταμείο συνεχίζεται», δήλωσε κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Ο ίδιος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη για το χρέος.

«Είναι μερικές ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν. Γιατί αν απαντηθούν είναι σαν να χτυπάς τον φίλο σου. Δεν είπε αυτό ο κ. Δραγασάκης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στις δηλώσεις Δραγασάκη.

Στη συνάντηση του κουαρτέτου με τους Γιώργο Χουλιαράκη και Θεανώ Φωτίου, οι δανειστές ενημερώθηκαν για το σχεδιασμό και την πορεία των πρωτογενών δαπανών, με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων.