Μπρα ντε φερ οικονομικού επιτελείου - δανειστών για τα προαπαιτούμενα

Τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, το ένα για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων και το άλλο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή. Τα δύο νομοσχέδια συζητήθηκαν σήμερα στην συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση, τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να προχωρήσουν διαδικασίες στα δύο αυτά θέματα που εντάσσονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων θα προβλέπει, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν με βάση τον φορολογικό συντελεστή που ίσχυε κατά τον χρόνο παραγωγής τους.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προβλέπει την επέκταση μέσω κινήτρων των πληρωμών με POS σε όλη την αγορά. Για το σκοπό αυτόν, στο υπουργείο Οικονομικών προτείνουν την δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε επαγγελματία διαμέσου του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες αλλά και οι πληρωμές των τρεχουσών οφειλών του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού έως τώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών διατύπωναν αντιρρήσεις. Αρμόδιες πηγές του υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα αυτό, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά.

Βασική προϋπόθεση η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ. ευρώ

Η σημερινή συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας κ. Τσακαλώτου, Σταθάκη και Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών και θέμα την επισκόπηση του προγράμματος ολοκληρώθηκε, ωστόσο στις 15.00 «ραντεβού» με τους δανειστές έχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ,  εκτός από τα δύο νομοσχέδια, στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, το πρόγραμμα των συναντήσεων αυτής της εβδομάδας. Τα προς υλοποίηση προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και προπαρασκευαστικά ζητήματα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών προβλέπεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016, οπότε και θα φύγουν από την Αθήνα.