Μηχανικός της VW παραδέχεται την ενοχή του για το dieselgate

Ένας μηχανικός ομολόγησε την ενοχή του και φαίνεται ότι θα αποκαλύψει ονόματα κι άλλων εργαζόμενων που ήξεραν για τους παραποιημένους ρύπους. Οι Αμερικανοί υποψιάζονται συνωμοσία μέχρι τα πιο υψηλά κλιμάκια.

H ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί στον μηχανικό που ομολόγησε την ενοχή του σε σχέση με το σκάνδαλο των παραποιημένων ρύπων είναι φυλάκιση μέχρι 5 χρόνων και χρηματικό πρόστιμο 250.000 δολαρίων. Έτσι εκ των πραγμάτων το σκάνδαλο αποκτά και ποινικές διαστάσεις. Ο μηχανικός που εργάζεται ήδη πολλά χρόνια στην VW, θέλει να συνεργαστεί με τους ανακριτές του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εκρηκτικές διαστάσεις

Πρόκειται αναμφίβολα για μεγάλη επιτυχία των διωκτικών αρχών και της ομοσπονδιακής αστυνομίας FBI που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην αυτοκινητοβιομηχανία. Χρειάστηκε ένα ολόκληρος χρόνος για τις αρχές προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα που μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Ο μηχανικός θα πάρει μαζί του κι άλλους συναδέλφους του, εάν θελήσει να πει όλη την αλήθεια; Απαντήσεις δεν υπάρχουν μέχρι τώρα. Το βέβαιο είναι ότι στις ΗΠΑ τέτοιες εγκληματικές υποθέσεις έχουν μια πεπατημένη: για να επιτύχει μείωση της ποινής του ο κατηγορούμενος πρέπει να αποκαλύψει όσο το δυνατόν περισσότερα ξέρει. Και επειδή ο μηχανικός παραδέχθηκε την ενοχή του, δεν έχει λόγο να κρύψει όσα γνωρίζει.

Η αυτοκινητοβιομηχανία σε εξωδικαστικό συμβιβασμό συμφώνησε να καταβάλει 15,3 δις δολάρια και τον περασμένο Αύγουστο τα αμερικανικά ΜΜΕ έγραψαν ότι και στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης θα γίνονταν διακανονισμός. Μεσολάβησε όμως η ομολογία του μηχανικού και η αμερικανική δικαιοσύνη έχει έναν άσσο στο μανίκι της. Εκπρόσωπος της VW δεν θέλησε να πάρει θέση επ’αυτού. Κατά συνέπεια η όλη υπόθεση προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Σε μια δική της έρευνα έβγαλε το συμπέρασμα ότι τα ανώτατα στελέχη δεν έχουν καμιά ευθύνη για το σκάνδαλο.

«Συνωμοσία μέχρι τα πάνω κλιμάκια»

Είναι όμως όντως έτσι; Από αμερικανικής πλευράς οι εισαγγελείς υποψιάζονται συνωμοσία μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της εταιρείας. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει από τις καταθέσεις των μαρτύρων. Η ομολογία του μηχανικού, που επί 25 χρόνια εργάζονταν στα κεντρικά στο Βόλφσμπουργκ και μετά στις ΗΠΑ, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τους συναδέλφους του. Ήδη θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνουν μηνύσεις σε βάρος άλλων υπευθύνων. Στο δικαστικό φάκελο υπάρχουν αποκόμματα από ηλεκτρονική αλληλογραφία που ανταλλάχθηκε ανάμεσα σε εργαζόμενους της VW από το Μάρτιο του 2015. Ήδη από τότε οι μυστηριώδεις ρύποι από τα πετρελαιοκίνητα είχαν μπει στο στόχαστρο της αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Στα μέιλ γίνονταν σαφής ο εκνευρισμός για το πώς θα μπορούσαν να ησυχάσουν τις υποψίες των ελεγκτών. «Πρέπει να βρεθεί μια ιστορία για να τους σταματήσουμε, αλλιώς το πράγμα δεν είναι για γέλια» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Γίνεται σαφές ότι η πίεση ήταν πολύ μεγάλη, μυημένοι ήταν πολύ περισσότεροι από όσο νομίζονταν αρχικά.

Ο μηχανικός πάντως ομολόγησε ότι ήταν παρών όταν εκπρόσωποι των αμερικανικών υπηρεσιών παραπλανήθηκαν για την «βρώμικη τεχνολογία». Μάλιστα σε μια συνάντηση ήδη τον Μάρτιο του 2007 απεκρύβη ότι ένα πετρελαιοκίνητο που επρόκειτο να πάρει άδεια κυκλοφορίας είχε ένα παράνομο λογισμικό ελέγχου των καυσαερίων.

Πηγή: DW