Σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν το δυνατόν συντομότερα τα προαπαιτούμενα που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει και σήμερα τις επαφές του με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Σήμερα οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε μια πρώτη επισκόπηση του ελληνικού προγράμματος. Η συνάντηση ορίστηκε για τις 10.00 το πρωί και από την κυβέρνηση θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ θα ακολουθήσει στις (11.30) η συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.
Μάλιστα στη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές υπήρξαν έντονες διαφορές, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί δικά της πρόσωπα προκειμένου να πλαισιώσουν τη διοίκηση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου και τους δανειστές να επιδιώκουν την τοποθέτηση δικών τους προσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», ένα από τα τρία αυτά πρόσωπα είναι σύζυγος βουλευτή της Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο είναι στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος και το τρίτο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Και για τους τρεις, οι θεσμοί έχουν θέσει βέτο, καθώς όπως λένε, για το στέλεχος της ΤτΕ αλλά και για τη σύζυγο του βουλευτή, τίθεται θέμα ασυμβίβαστου, ενώ εκφράζουν και αμφιβολίες για το κατά πόσον έχουν τα κατάλληλα προσόντα ώστε να χειριστούν θέματα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Σημειώνεται επίσης ότι τόσο ο πανεπιστημιακός, όσο και η σύζυγος του βουλευτή φέρεται να ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του κ. Τσακαλώτου. Το θέμα πάντως μπλοκάρει τη σύσταση του Εποπτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να εμπλακούν στις συζητήσεις τόσο ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, όσο και ο Πρόεδρος τους Eurogroup, Γερμούν Ντάισελμπλουμ.
Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως “βρισκόμαστε κοντά στη λύση” ενώ κυβερνητικές πηγές επισήμαναν πως η συζήτηση προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά τις επόμενες μέρες. Ένα ακόμη ζήτημα που ανακύπτει και αφορά στο “παζάρι” με τους δανειστές είναι το ποιες και πόσες ΔΕΚΟ θα ενταχθούν προς πώληση στο νέο υπερταμείο.
Σύμφωνα με το τεχνικό μνημόνιο στο νέο υπερταμείο πρέπει να μεταφερθούν μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΑΘ, η ΕΑΔ και το Αττικό Μετρό. Σε ό,τι αφορά στον ΟΤΕ θα πρέπει να πωληθεί το 5% που έχει το Δημόσιο, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν πως είναι πολύ κοντά σε συμφωνία. Επίσης συζητήθηκαν και ζητήματα του κανονισμού λειτουργίας και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες.
Στην συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι ο Γ.Γ. Διαφθοράς, Γ. Βασιλειάδη με τους δανειστές συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το θέμα που αποτελεί σημείο τριβής προς το παρόν είναι αυτό των ανώνυμων κουπονιών με τα οποία είθισται στην Ελλάδα να χρηματοδοτούνται τα πολιτικά κόμματα.