Τιμ Κουκ: Η απόφαση της Κομισιόν για την Apple έχει πολιτική χροιά

Σε πολιτικά κίνητρα απέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει πρόστιμο – αναδρομικό φόρο στην αμερικανική εταιρεία, ύψους έως 13 δισ. ευρώ. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα Irish Independent τόνισε ότι «πίσω από την υπόθεση κρύβεται μία αντι-αμερικανική τάση» και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Κομισιόν στερείται νομικής και ουσιαστικής βάσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σημείωσε ότι θα συνεργασθεί με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για την ανατροπή της απόφασης, η οποία «στερείται νομικής ή ουσιαστικής βάσης» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αδικοπραξία εδώ και πιστεύω ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα μπορεί να ήταν ένας παράγων στην απόφαση για την επιβολή του φόρου αυτού. Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση για τον επαναπροσανατολισμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση των φόρων που πρέπει να καταβληθούν στις ΗΠΑ ».

Ο Τιμ Κουκ απέρριψε την κατηγορία που απηύθυνε στην Apple η ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κατέβαλε μόλις το 0,005% του αναλογούντος φόρου στην Ιρλανδία το 2014 λέγοντας με νόημα ότι «απλώς βρήκαν έναν αριθμό ούτε ξέρω από πού» και επανέλαβε ότι η Apple καταβάλλει το 26% των συνολικών της κερδών ετησίως.

Ο Τιμ Κουκ τονίζει ότι, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Apple θα παραμείνει προσηλωμένη στα σχέδιά της για επέκταση στην Ιρλανδία.