Γ. Κατρούγκαλος: Καμία μείωση σε συντάξεις έως 1.300 ευρώ

Στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να αποτραπεί η γενικευμένη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας υπογράμμισε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως το θέμα των ομαδικών απολύσεων αποτελεί κόκκινη γραμμή, ενώ σημείωσε ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν προσέρχεται αμυντικά αλλά θέτει ζητήματα όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω των οποίων θα καθορίζεται και ο κατώτατος μισθός, όπως γινόταν πάντα.

Ο Υπουργός Εργασίας κατέστησε σαφές ότι η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας και όχι απολύσεις, ενώ επέκρινε το ΔΝΤ για την επιμονή του σε αυτά τα θέματα λέγοντας πως «οι ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του ΔΝΤ δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και δεν ταιριάζουν με το DNA της». Παράλληλα ανέφερε πως μετά τις 15 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται διεθνές συνέδριο στην Αθήνα για τα εργασιακά με την συμμετοχή Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και Ευρωπαίων υπουργών που διαφωνούν με νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις διαβεβαίωσε πως δεν θα περικοπεί καμία κύρια σύνταξη, ενώ τόνισε πως θα υπάρξουν και μικρές αυξήσεις λίγων ευρώ λόγω επανυπολογισμού των εισφορών υγείας.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι κύριες και επικουρικές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ δεν θα πληγούν ενώ στην περίπτωση που το άθροισμα είναι μεγαλύτερο ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η κύρια σύνταξη δεν θα πληγεί, ενώ θα γίνει επανυπολογισμός της επικουρικής, αλλά με βάση τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί και δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές.

Παράλληλα ανέφερε πως με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν, οι περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου ήταν μεσοσταθμικά 8-10% για το 20% των συνταξιούχων ενώ ανάλογη θα είναι και η περικοπή για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Σε ό,τι αφορά ην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αφορά και τα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι αυτή θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και όπως ελπίζει θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, πιθανότατα ακόμη και εντός του Οκτωβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς