Σύνταξη στα 69 προτείνει η Bundesbank

Την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη χορήγηση συντάξεων στα 69 μέχρι το 2020 προτείνει η Bundesbank προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ασφαλιστικό σύστημα της Γερμανίας καθώς οι Γερμανοί γερνάνε.

Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα δεν θα προστατεύσει τους πολίτες από μια μείωση στις συντάξεις τους από το 2050 αναφέρει η ανάλυση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Ο κίνδυνος, μάλιστα, για όσους δεν επιλέγουν το κρατικά υποστηριζόμενο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να βρεθούν νωρίτερα αντιμέτωποι με μειώσεις στις απολαβές τους, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Όπως επισημαίνουν η γερμανική κυβέρνηση στα σενάριά της για αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έως το 2030 δεν λαμβάνει υπόψη της ότι η αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Αύξηση του προσδόκιμου ζωής σημαίνει συνταξιούχους που θα απορροφούν πόρους του συστήματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ η γενιά που θα βγει στη σύνταξη μετά το 2030 και θα δώσει περισσότερους συνταξιούχους για τους οποίους θα πρέπει να καταβάλουν εισφορές οι εργαζόμενοι την ώρα που το ποσοστό γεννήσεων, οπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, παραμένει χαμηλό.