Νέα μείωση 6% στις κύριες συντάξεις

Αντιμέτωποι με μια νέα δυσάρεστη έκπληξη θα βρεθούν χιλιάδες συνταξιούχοι, που θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται και μάλιστα αναδρομικά καθώς η απόφαση θα έχει ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2016. «Θύματα» της νέας μείωσης οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από μία κύρια σύνταξη, καθώς ενεργοποιείται με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η σχετική διάταξη νόμου της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Βάσει αυτής, ο υπολογισμός της εισφοράς 6% υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα γίνεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων. Πριν από την ψήφιση του “νόμου Κατρούγκαλου” η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ 6% υπολογιζόταν επί του ποσού μίας κύριας σύνταξης.

Με εγκύκλιο που εστάλη στα ασφαλιστικά ταμεία, ξεκαθαρίζεται ότι από 1/7/2016 η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ καθορίζεται σε ποσοστό 6%, και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων των μνημονιακών νόμων του  2010 και 2011.

Σε περίπτωση συρροής περισσότερων της μίας κύριων συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο, το ποσοστό 6% υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως αιτίας (από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., ή οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης), συμπεριλαμβανομένων τόσο της ειδικής προσαύξησης των συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ όσο και της προσαύξησης των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.

Ενδέχεται μάλιστα η παρακράτηση για τις ίδιες παροχές, να είναι “πολλαπλή” καθώς ο νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση κατά την οποία οι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη (κύρια και τυχόν επικουρική) και αποδοχές από μισθωτή εργασία ή από άσκηση επαγγέλματος ή απασχόλησης, θα παρακρατείται τόσο η εισφορά από τις συντάξεις, όσο και η εισφορά από τον μισθό.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ως καταβαλλόμενο ποσό κύριας σύνταξης, επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά θεωρείται:

α) Για τις καταβαλλόμενες, κατά την 12/5/2016 συντάξεις, καθώς και για όσες εφαρμόζονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης οι προγενέστερες του νόμου 4387 του 2016 διατάξεις, το ακαθάριστο ποσό σύνταξης μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή εξωϊδρυματικού επιδόματος, ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ και της προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ, αφού πρώτα αφαιρεθούν όλες οι κρατήσεις και πριν τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

β) Για τις συντάξεις που θα υπολογιστούν με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού (Νόμος Κατρούγκαλου), το συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ποσών εθνικής, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας και του εξωϊδρυματικού επιδόματος. Από το συνολικό αυτό ακαθάριστο ποσό αφαιρούνται τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων του 2010 και του 2011 και επιβάλλεται εισφορά πριν τον υπολογισμό του ΦΜΥ.

Να σημειωθεί ότι από 1η Ιανουαρίου 2016 παρακρατείται εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και από τις επικουρικές συντάξεις, και μάλιστα εξ αρχής ο νομοθέτης στις περιπτώσεις αυτές, προέβλεψε τον υπολογισμό της επί του αθροίσματος επικουρικών συντάξεων, αφού αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης του 2011.

Πλέον, με την εγκύκλιο καθορίζεται ότι μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμού και πιθανής μείωσης των επικουρικών συντάξεων, ως καταβαλλόμενο ποσό επικουρικής σύνταξης, επί του οποίου θα υπολογίζεται η εισφορά 6%, το ακαθάριστο ποσό σύνταξης μετά την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις μνημονιακές κρατήσεις του 2011 και 2012, και πριν τον υπολογισμό του ΦΜΥ.

Επισημαίνεται επίσης ρητά, ότι εισφορά 6% επιβάλλεται και στους συνταξιούχους των ταμείων επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης καθώς και των ταμείων Αλληλοβοηθείας των οποίων οι συνταξιούχοι δικαιούνται και λαμβάνουν παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ. Αντίθετα, δεν παρακρατείται εισφορά σε συνταξιούχους εξ ιδίου δικαιώματος ή θανάτου (κύριας και επικουρικής ασφάλισης) καθώς και σε απασχολούμενους συνταξιούχους οι οποίοι υπάγονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε φορείς εκτός του ΕΟΠΥΥ.

Όπως επίσης, απαλλάσσονται από την παρακράτηση εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη όλοι όσων κόπηκε το ΕΚΑΣ, πάνω από 30 ευρώ μηνιαίως. Τέλος, διευκρινίζεται ότι επί του ΕΚΑΣ, των Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων καθώς και επί των επιδομάτων τέκνων δεν γίνεται παρακράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης.

Υπ. Εργασίας: Γκρίζα προπαγάνδα για την παρακράτηση 6% υπέρ υγείας

Για απόκρυψη της αλήθειας και γκρίζα προπαγάνδα κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις λόγω παρακράτησης 6% υπέρ υγείας από 1η Ιουλίου.

«Τι αποκρύπτεται και τι διαστρέφεται, από τους προπαγανδιστές του χάους;», διερωτάται το υπουργείο και απαντά: «Πρώτα-πρώτα, ότι η παρακράτηση θα γίνεται στο εξής επί του πράγματι καταβαλλόμενου ποσού, όχι επί του εικονικού, πολύ μεγαλύτερου ποσού της σύνταξης πριν από τις μνημονιακές περικοπές, όπως γινόταν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ».

«Αυτό», συμπληρώνει, «θα οδηγήσει στις περιπτώσεις όσων παίρνουν μία μόνο κύρια σύνταξη, τους πολύ περισσότερους δηλαδή, σε αύξηση, όχι σε μείωση».

Σε σχετική ανακοινωση αναφέρεται ακόμη ότι «το βασικό χαρακτηριστικό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ισονομία» για να τεθούν δύο ερωτήσεις: «Γιατί είναι δίκαιο όσοι παίρνουν μόνο μία σύνταξη να έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση από όσους είναι σε σχετικά καλύτερη κατάσταση και παίρνουν δύο ή περισσότερες συντάξεις; Γιατί οι πρώτοι θα πρέπει να υπόκεινται σε εισφορά στο σύνολο του εισοδήματος τους και οι δεύτεροι όχι;» και καταλήγει «η αλήθεια θα φανεί στο ΑΤΜ».