Οι πέντε μεγάλες αλλαγές στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα

Αφορολόγητο μόνο με κάρτες ή ηλεκτρονικό χρήμα, έξτρα φόρος 22% σε όσους δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο ποσό των δαπανών με κάρτες, συλλογή αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους και για όσους εξαιρεθούν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες αλλά και καθιέρωση ενός ειδικού τραπεζικού επαγγελματικού λογαριασμού ο οποίος θα προστατεύεται σε ποσοστό 80% από κατασχέσεις, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπουν τα 15 άρθρα του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, δεδομένων των αντιρρήσεων των δανειστών σε μια σειρά διατάξεις, όπως αυτή για τον ακατάσχετο λογαριασμό, αλλά και τις εκπτώσεις φόρων και τα δώρα σε πολίτες που χρησιμοποιούν τις κάρτες για της συναλλαγές τους, το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί στην Βουλή ούτε αυτό αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Οι πέντε βασικές αλλαγές

1) Αφορολόγητο μόνο με “πλαστικό” χρήμα”

Η έκπτωση φόρου που δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα εξασφαλίζεται μόνο με δαπάνες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή με τη χρήση άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (π.χ. τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κλπ).

Οι πληρωμές που θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα, τόσο υψηλότερο και το ποσοστό πληρωμών που θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι πληρώθηκαν με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή. Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 λοιπόν:

-Εισόδημα ως €10.000:      10% αυτού ελάχιστη δαπάνη μέσω τραπέζης (κάρτα, γκισέ, πληρωμές μέσω web)

-Εισόδημα €10.001-20.000: 15%

-Εισόδημα €20.001-40.000: 20%

-Εισόδημα €40.001 κι άνω:  30%

Μείωση ελάχιστης δαπάνης κατά 30% για το 2016

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εξαιρετικά για τα εισοδήματα του 2016, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης μειώνεται κατά 30%. Έτσι, τα ποσοστά για τις παραπάνω κατηγορίες εισοδήματος μειώνονται αναλογικά απο 10% σε  7%, απο 15% σε 10,5%, απο 20% σε 14% και απο 30% σε 21% του εισοδήματος.

Ωστόσο, λόγω της αναβολής στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή είναι πολύ πιθανόν το μέτρο να μην ισχύσει καθόλου για τα φετινά εισοδήματα και για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου να ληφθούν υπόψη μόνο οι αποδέιξεις που θα έχουν στα χέρια τους οι φορολογούμενοι, ασχέτως τρόπου πληρωμής.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ - SMARTPHONE - ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

2) Πέναλτι φόρου 22% για λιγότερες αποδείξεις

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, θα επιβάλλεται πρόσιμο εν είδει επιπλέον φόρου.

Αυτό θα προκύπτει πολλαπλασιάζοντας την διαφορά των αποδείξων που όφειλε να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος απο τις λιγότερες που μάζεψε με τον συντελεστή 22%.

Για παράδειγμα, μισθωτός που πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 6.000 ευρώ και προσκομίσει αποδείξεις 5.000 ευρώ, θα πληρώσει πρόστιμο το 22% της διαφοράς των 1.000 ευρώ, θα πιβαρυνθεί δηλαδή με φόρο 220 ευρώ

3) Ακατάσχετο το 80% στις εισπράξεις επιχειρήσεων

Η διάταξη αυτή του νομοσχεδίου παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους δανειστές, που προβάλλουν ισχυρές ενστάσεις, θεωρώντας την χαριστική. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για τις συναλλαγές όλων των επιτηδευματιών, με υψηλό ακατάσχετο όριο όσον αφορά τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην Εφορία και τα Ταμεία.

Αποδείξεις - απόδειξη - ταμειακή μηχανή - φόρος

Το όριο προβλεπόταν στο 80% των εισπράξεων, το κουαρτέτο όμως το θεωρεί υψηλό και ζητά τον δραστικό περιορισμό του ποσού, το οποίο ουσιαστικά θα προστατεύεται απο κατασχέσεις και θα χρησιμοποιείται από τον επαγγελματία μόνο για την κάλυψη των αναγκών λεrτουργίαs τηs επιχείρησής. Το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να κατάσχεται απο Εφορία και Ταμεία έναντι οφειλών.

4) Ειδικό καθεστώς για υπερήλικους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών

Στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι η προσκόμιση αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ισχύει και για τους φορολογουμένους που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με τη χρήση μέσω πληρωμής με κάρτα ή άλλον ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, δηλαδή φορολογούμενους άνω των 75 ετών και όλους τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορεί να γλιτώσουν από το πλαστικό χρήμα αλλά όχι και από τη συλλογή αποδείξεων, τις οποίεs θα πρέπει να εμφανίσουν στην Εφορία για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

5) Υποχρεωτικό POS σε όλες τις επιχειρήσεις

Σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι καταναλωτές να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Θα κληθούν να προμηθευτούς τις συσκευές εντός ορισμένης προθεσμίας και ανά κατηγορίες, βάσει των ΚΑΔ τους. Όσοι δεν συμμορφωθούν, θα είναι αντιμέτωποι με βαριές κυρώσεις