Οι ευρωπαϊκές αγορές "γυρίζουν την πλάτη" στην Ελλάδα λόγω capital controls

Αρνητική είναι οι εικόνα για τις ελληνικές εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 εξαιτίας των capital controls.

Η περιορισμένη ρευστότητα έχει αναγκάσει τις ευρωπαϊκές χώρες να απομακρύνονται από τα ελληνικά προϊόντα, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να επιδοθούν σε επιθετικές εκστρατείες προώθησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και δημοσιεύει η Καθημερινή, η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 σε 11,97 δισ. ευρώ, κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 12 δισ. ευρώ έναντι 13,02 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξάμηνο του 2014 η αξία των εξαγωγών ήταν ακόμα υψηλότερη, στα 13,17 δισ. ευρώ. Μείωση στην αξία των εξαγωγών παρατηρείται στο φετινό εξάμηνο ακόμη και εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (σ.σ. επηρεάζουν το συνολικό αποτέλεσμα, λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών) κατά 125,9 εκατ. ευρώ ή κατά 1,4%.

Ειδικά τον Ιούνιο η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 2,10 δισ. ευρώ έναντι 2,25 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,6%. Αξιοσημείωτη είναι η μείωση, 4,5%, εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Από τα στοιχεία, άλλωστε, προκύπτει σημαντική μείωση της αξίας των εξαγωγών σε πολλούς από τους βασικούς κλάδους: 25,4% στις πρώτες ύλες, 17,7% στα λάδια, 11,4% στα βιομηχανικά προϊόντα, 7% στα χημικά.

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ελληνικά προϊόντα χάνουν αγορές εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες υποχώρησαν τον Ιούνιο του 2016 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015 κατά 14,6%, ενώ υποχώρηση, έστω και οριακή, 0,4%, παρουσίασαν και οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 10,4% προς τις τρίτες χώρες και κατά 1,6% προς τις χώρες της Ε.Ε. Σε επίπεδο εξαμήνου, οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται οριακά αυξημένες (0,6%), ενώ οι συνολικές εξαγωγές προς τρίτες χώρες εμφατικά μειωμένες (18,2%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. είναι αυξημένες κατά 2,6%, ενώ προς τις τρίτες χώρες μειωμένες κατά 9,2%.