Τα λάθη στο Ε9 που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ– Προθεσμία για διορθώσεις έως 30 Νοεμβρίου

Σωρεία λαθών στα Ε9 τα οποία μπορεί να στοιχίζουν ακριβά τους ιδιοκτήτες διαπίστωσε το Υπουργείο Οικονομικών και με τροπολογία παρατείνεται για ακόμη τέσσερις μήνες- έως τις 30 Νοεμβρίου 2016- η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων για το 2010 και τα επόμενα έτη, με έκπτωση προστίμου κατά 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η διαδικασία εκκαθάρισης έχει μπει στην τελική της ευθεία και τα εκκαθαριστικά αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στο TAXIS πριν από το τέλος Αυγούστου ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες τα συνηθέστερα λάθη εντοπίζονται στη δήλωση των στοιχείων για τα αγροτεμάχια αλλά και τα αστικά ακίνητα.

Τα βασικότερα λάθη είναι:

1. Η λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρεώνεται ο κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Από τα πλέον συνηθέστερα λάθη είναι η δήλωση ως κύριου χώρου των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.

2.  Η λανθασμένη δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

3. Η λανθασμένη καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

Οι διορθώσεις των λαθών στο Ε9 θα πρέπει να γίνουν από τους φορολογούμενους αυτοπροσώπως στην εφορία τους.