Έμειναν απλήρωτοι φόροι 1,6 δισ. €

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

της Μαρίας Βουργανα

Με ραγδαίο ρυθμό διογκώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο καθώς μόνο τον Νοέμβριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,6 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών να εκτοξευθεί στα 72,7 δισ. ευρώ προκαλώντας πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία είσπραξης των φόρων που έχουν βεβαιωθεί.

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 12,5 δισ. ευρώ όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 8,26 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα οι φόροι που μένουν απλήρωτοι φθάνουν το 1,1 δισ. ευρώ.

Πολλοί φορολογούμενοι κυρίως από τον Αύγουστο και μετά σταμάτησαν να πληρώνουν τις βεβαιωμένες οφειλές τους στην εφορία περιμένοντας να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των χρεών αυτών έως και σε 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις. Η νέα ρύθμιση μετά τα μπρος-πίσω και τα «ράβε-ξήλωνε» ενεργοποιήθηκε τελικά στις 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:

• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. έφθασε τα 72,7 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου. Επιπλέον, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των χρεών προς τα Τελωνεία ανήλθε σε 4 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου. Συνεπώς, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (προς τις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία) άγγιξε τα 76,7 δισ. ευρώ.

• Στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ. Μόνο μέσα στον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 1,6 δισ. ευρώ προκειμένου να τους ρυθμίσουν με πολλές μηνιαίες δόσεις.

• Στο 11μηνο Ιανουαρίου – Noεμβρίου 2014 το Δημόσιο εισέπραξε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) συνολικά έσοδα 3,258 δισ. ευρώ, από 3,018 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον στόχο του Μνημονίου το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και το 25% των νέων οφειλών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο 11μηνο το ποσοστό είσπραξης έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους διαμορφώνεται μόλις στο 14,40%.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του φετινού προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή μέσα στις επόμενες πέντε εργάσιμες ημέρες, να έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία 5,8 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι μέχρι και την τελευταία ημέρα του 2014 θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64113278