Ετοιμάζουν κάρτα σίτισης για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ

Με τη χορήγηση κάρτας σίτισης και απαλλαγή από τη συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη θα προσπαθήσει το υπουργείο Εργασίας να ανακουφίσει τους συνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, πέντε είναι τα σενάρια για αντισταθμιστικά μέτρα προς ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, με επικρατέστερο αυτό της παροχής κάρτας σίτισης, αντίστοιχης αυτής που δικαιούνται οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σημειώνεται πως το σενάριο της επιδότησης των τιμολογίων ΔΕΚΟ έχει ήδη απορριφθεί, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι – δικαιούχοι του ΕΚΑΣ έχουν ήδη ενταχθεί στα κοινωνικά τιμολόγια.

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής και όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, “το κονδύλι που απαιτείται για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, θα προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς βέβαια να φθάνει το ποσό των 900 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο κονδύλι που χρηματοδοτούσε την καταβολή του επιδόματος”.

Μεταξύ των προτάσεων που μετρώνται, τόσο ως προς το δημοσιονομικό κόστος όσο και προς το πολιτικό αλλά και κοινωνικό όφελος προς μια ομάδα πολιτών που ξαφνικά είδε ένα πολύ σημαντικό εισόδημα να κόβεται, είναι η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα.

Ήδη, έχει προβλεφθεί η διατήρηση του χαμηλού ποσοστού της τάξης του 10% σε όσους φέτος έχασαν το ΕΚΑΣ, έναντι του 25% που καταβάλλουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι και πλέον μετριέται το κόστος που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο προς τον ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχα, εξετάζεται και το σενάριο μείωσης ή και μηδενισμού των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ, που παρακρατούνται από την κύρια σύνταξη, για τους συγκεκριμένους χαμηλοσυνταξιούχους.