Επιχείρηση "σκούπα" από τις εφορίες - Έρχονται 30.000 έλεγχοι σε τουριστικές ζώνες

Μεγάλη επιχείρηση “σκούπα” ετοιμάζει η Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τουλάχιστον για το φετινό καλοκαίρι, με χιλιάδες οικονομικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως σε τουριστικές περιοχές.

Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι να λάβει όσα μέτρα χρειάζονται, ώστε να αποφύγει την ενεργοποίηση του κόφτη, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τη συγκέντρωση εσόδων από φόρους ή ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως προκύπτει από το δημοσιευμένο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, προβλέπονται 30.000 προληπτικοί έλεγχοι από τις εφορίες αλλά και στοχευμένοι έλεγχοι από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) σε όλη την επικράτεια.

Οι επιχειρήσεις που αποτελούν “κόκκινο πανί” για τους ελεγκτές είναι εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κλπ, καθώς σε αυτές σημειώνεται έντονη παραβατικότητα εφόσον δεν κόβονται αποδείξεις, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ.

Οι έλεγχοι θα γίνονται όλες τις ημέρες της εβδομάδας -μαζί με το Σάββατο και την Κυριακή- κατά τις πρωινές, τις απογευματινές αλλά και τις βραδινές ώρες.  Μάλιστα, για ορισμένους ελέγχους έχει ζητηθεί και θα παρασχεθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου.

Σημειώνεται επίσης, ότι η σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζει πως οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις δεν θα γίνονται από τις εφορίες στις οποίες υπάγονται γεωγραφικά, αλλά από εκείνες γειτονικών νομών προκειμένου, να αποφευχθεί οποιαδήποτε παράνομη προσπάθεια παρεμπόδισης των ελέγχων.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι για τις περιπτώσεις εκείνες όπου θα σημειώνεται χρήση βίας ή απειλών με σκοπό την αποφυγή των ελέγχων, παραβατική συμπεριφορά ή φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.2523/9, το οποίο προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των παραβατών.