Φορολογία άνω του 50% "καίει" όσους αποκαλύψουν κρυφά εισοδήματα

Όσοι αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα, που έχουν είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα φορολογηθούν με συντελεστές που ίσως ξεπεράσουν το 50%.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), αποφασίστηκε η συγκεκριμένη πρόταση. Ερώτημα, ωστόσο, αποτελεί το πόσοι θα αποφασίσουν να προβούν στις σχετικές αποκαλύψεις, αφού για την απόφασή τους αυτή θα «επιβραβευθούν» με υψηλότατη φορολόγηση.

Με βάση δημοσίευμα της Καθημερινής, στο σχέδιο, προβλέπονται δύο συντελεστές φορολόγησης για όσους αποφασίσουν να αποκαλύψουν εισοδήματα που είχαν αποκρύψει από το Δημόσιο: όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε κατά τον χρόνο απόκρυψης των εισοδημάτων, ωστόσο θα προστεθεί και ένας δεύτερος συντελεστής, (που θα επιφέρει προσαύξηση στον πρώτο συντελεστή έως και κατά 10%) ως «ποινή», που θα μειώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έγινε η φοροδιαφυγή.

Για παράδειγμα, εάν η απόκρυψη εισοδημάτων είχε γίνει το 2003, τα κεφάλαια θα φορολογηθούν με 42% συν 10% επιπλέον με τον δεύτερο συντελεστή Αν είχε γίνει το 2015, η φορολόγηση θα γίνει με συντελεστή 42% με προσαύξηση 1%.

Επίσης, το σχέδιο προβλέπει έκπτωση από τις προσαυξήσεις έως και κατά 100% εάν ο φορολογούμενος εξοφλήσει εφάπαξ ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων, τον φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση.

Το ύψος των συντελεστών είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να θεσμοθετηθούν έως τις 5 Αυγούστου. Όπως επισημαίνει το οικονομικό επιτελείο, το νομοσχέδιο θα δίνει μια ύστατη ευκαιρία για γνωστοποίηση κρυφών εισοδημάτων πριν επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις.