Εκτός της ατζέντας του Eurogroup η Ελλάδα - Στον ESM η έγκριση της εκταμίευσης

Δεν θα αποτελέσει η Ελλάδα αντικείμενο συζήτησης στο Eurogroup της Πέμπτης σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη ενημέρωση Τύπου στην οποία δε χρειάζεται να μιλήσω για την Ελλάδα». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επικύρωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και την έγκριση της εκταμίευσης των 7,5 δισ., από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σημείωσε πως η συνεδρίαση των διοικητών του ESM αναμένεται να είναι «ομαλή» και χωρίς εκπλήξεις.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης το φθινόπωρο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αρκέστηκε να πει ότι «υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν» και έδωσε ραντεβού μετά το καλοκαίρι, όταν όλοι θα έχουν περισσότερη «ενέργεια».

Στο Eurogroup της Πέμπτης τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών-μελών και η αξιολόγηση του ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου ΙV του καταστατικού του. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις βάσει αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, η Ευρωομάδα θα εξετάσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που απειλούν την βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών μελών της ευρωζώνης, εστιάζοντας την προσοχή της στους κινδύνους που συνδέονται με τη μακροοικονομική και δημογραφική αβεβαιότητα. Στόχος της συζήτησης είναι ο τρόπος περιορισμού των κινδύνων αυτών μέσω των κυβερνητικών πολιτικών.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Ταμείου σε σχέση με τις προοπτικές και τα μέτρα όσον αφορά την ευρωζώνη. Το ΔΝΤ επιβλέπει τις οικονομίες και της πολιτικές των μελών του (συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης) και εκδίδει κάθε χρόνο αξιολόγηση και συμβουλές σύμφωνα με το άρθρο IV του καταστατικού του.