Κι όμως! Υπάρχει επαγγελματικός κλάδος με μηδενική ανεργία στην Ελλάδα

Τον κλάδο με τη μηδενική ανεργία στην Ελλάδα που έχει παραμείνει “αλώβητος” από την οικονομική κρίση αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας, Κωστής Καγγελίδης.

Όπως σημείωσε στην εισήγησή του κατά το διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΕ ο κ. Καγγελίδης, η ανεργία είναι μηδενική για τα στελέχη της πληροφορικής, ενώ πρόκειται για μια αγορά που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. «Σύμφωνα με υπολογισμούς το 2020 θα υπάρχει στην Ευρώπη ζήτηση για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στον κλάδο της Πληροφορικής», τόνισε.

Πάντως, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΣΕΠΕ, ο τομέας του ΙΤ αναμένεται να παράξει νέες θέσεις εργασίας, εν μέσω κρίσης, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις εκφράζουν πρόθεση προσλήψεων στα τμήματα, που σχετίζονται με την τεχνολογία, εντός του 2016. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο αριθμός των απασχολουμένων είναι πιθανό να αυξηθεί στα τμήματα Πωλήσεων, IT/Τεχνολογίας και Marketing, με την πρόθεση προσλήψεων να διαμορφώνεται σε 54,9%, 29,6% και 27,6% αντίστοιχα.

Ο κύριος λόγος για νέες προσλήψεις, το 2016, στις ελληνικές επιχειρήσεις σχετίζεται με την ανάγκη των εταιρειών για άτομα με νέες δεξιότητες.

Στην έρευνα σημειώνεται μάλιστα ότι μόλις το 15% των επιχειρήσεων δεν θα επηρεαστεί από την έλλειψη δεξιοτήτων το 2016. Αντίθετα, το 85% των εταιρειών θα έρθει αντιμέτωπο με την έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες. Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, οι επιχειρήσεις δηλώνουν προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν αυτές τις ελλείψεις με μέτρα, όπως αυξήσεις μισθών και παροχών, ώστε να διατηρήσουν ή και να προσελκύσουν ταλέντα.

Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, οι επιχειρήσεις υπηρεσιών Πληροφορικής όχι μόνο άντεξαν αλλά στα χρόνια της κρίσης αλλά κατάφεραν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Ειδικά οι μικρομεσαίες εταιρείες του κλάδου αύξησαν, την περίοδο 2009 – 2014, τις πωλήσεις τους κατά 6% ετησίως έναντι πτώσης 0,2% για τις μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα (εταιρείες με πωλήσεις μεταξύ €10 εκατ. και €50 εκατ.).