Χαρίτσης: Χωρίς συνολικό σχεδιασμό δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει το οικονομικό κλίμα

Κατηγορηματικός τονίζοντας πως “δεν υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή του οικονομικού κλίματος εφόσον τα μέσα για την ανάπτυξη δεν ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό” εμφανίστηκε ο Υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα του ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας στο σταθμό real fm, εξήγησε ότι το πακέτο Γιούνκερ “είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό εργαλείο και οι προτάσεις που κατατίθενται ανταγωνίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Ερωτηθείς δε για την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά πως “έγινε μια πολύ εντατική προσπάθεια να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την απορροφητικότητα των προγραμμάτων  ΕΣΠΑ. Καταφέραμε σε μία δυσμενή οικονομική συγκυρία να διοχετεύσουμε πραγματικούς πόρους στην οικονομία σε μία περίοδο που δεν είχε άλλη δυνατότητα ενίσχυσης.  Πρέπει να δούμε πως οι πόροι αυτοί θα πιάσουν τόπο” και έκανε λόγο για τη βασική προτεραιότητα που είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Τέλος, τόνισε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια ήταν μη βιώσιμο, για λίγους και επέμεινε ότι “κυβέρνηση θέλει να το αλλάξει”.