Γ. Ντάισελμπλουμ: Θαυμάζει τον Τσίπρα, «καρφώνει» τον Γιουνκέρ

Τον μεγάλο του θαυμασμό προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε κοινή συνέντευξή του σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θαυμάζω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αφού πρώτα συμφώνησε στο νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει σκληρούς όρους» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα στηρίξει την Ευρωζώνη στο σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2018, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης.

«Είμαι σοσιαλδημοκράτης και θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Προέρχεται από την άκρα αριστερά και εξελέγη πέρυσι με την υπόσχεση να πραγματοποιήσει το αδύνατο. Μετά από μια νέα κρίση, ο ίδιος άλλαξε, το κόμμα του έχει γίνει πιο ειλικρινές και εξελέγη από τον ελληνικό λαό για δεύτερη φορά. Τον θαυμάζω πολύ όπως και τον Ματέο Ρέντσι. Προωθούν τις μεταρρυθμίσεις και θα καταφέρουν να παραμείνουν στην εξουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την ίδια ώρα άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για χαλαρή στάση σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και τον κάλεσε να μην κάνει «τα στραβά μάτια» στην περίπτωση του ελλείμματος της Γαλλίας. Θα ήταν συνετό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προσέξει λίγο περισσότερο την αξιοπιστία της», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε στην Sueddeutesche Zeitung και ταυτόχρονα σε άλλες έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Όταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν λέει ότι ισχύουν διαφορετικά πράγματα για τη Γαλλία, τότε αυτό πραγματικά βλάπτει την αξιοπιστία της Κομισιόν ως θεματοφύλακα του Συμφώνου Σταθερότητας», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και επέκρινε τον κ. Γιουνκέρ για χαλαρή ερμηνεία του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. «Θα ήταν σοφό, εάν η Επιτροπή πρόσεχε λίγο παραπάνω την αξιοπιστία της. Εμείς τα κράτη μέλη χρειαζόμαστε έναν αντικειμενικό κριτή ο οποίος να διαφυλάσσει το Σύμφωνο» υπογράμμισε με νόημα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε ότι εάν η Επιτροπή εξακολουθήσει να κάνει «τα στραβά μάτια» ξανά και ξανά, στο τέλος το Eurogroup θα καταντήσει μια «τυφλή νομισματική ένωση» και πρόσθεσε ότι «την επόμενη φορά η Κομισιόν θα κάνει τα στραβά μάτια και για άλλους και στο τέλος θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε όλους και θα έχουμε μια τυφλή νομισματική Ένωση».

Επιπλέον παρατήρησε ότι «εάν ο κ. Γιουνκέρ υποστηρίζει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά για την Γαλλία, τότε αυτό καταστρέφει πραγματικά την αξιοπιστία της Κομισιόν ως προστάτη του Συμφώνου και αυτό με ανησυχεί» και κάλεσε την Επιτροπή να διατηρήσει και να προστατεύσει τους κανόνες του Συμφώνου «ανεξαρτήτως του μεγέθους ενός κράτους-μέλους ή του εάν διεξάγονται εκλογές. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ξεκαθάρισε ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες θα είναι δύσκολο να ζητήσει από το Κοινοβούλιο της χώρας του να τηρήσει το Σύμφωνο, όταν οι άλλοι δεν το τηρούν.