Μειώνει 15% τα τιμολόγια η ΔΕΗ... στους συνεπείς πελάτες

Στη μείωση κατά 15% των τιμολογίων της προς τους καταναλωτές, τόσο οικιακούς όσο και για επιχειρήσεις προχωρά η ΔΕΗ, με την προϋπόθεση ότι είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, η σχετική εισήγηση προγραμματίζεται να συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Η μείωση των τιμολογίων συνδέεται αφενός με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου που επικρατούν τους τελευταίους μήνες και αφετέρου με την πρόοδο των διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που τέθηκε πέρυσι σε εφαρμογή, αλλά και με την εντονότερη δραστηριοποίηση των εναλλακτικών προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα δύο στοιχεία, σύμφωνα και με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ για μία “επιθετική” πολιτική υπέρ των καταναλωτών της.

Ήδη, στα αποτελέσματα τριμήνου η ΔΕΗ επεσήμανε συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ενώ μέχρι σήμερα έχουν διακανονισθεί οφειλές συνολικού ύψους άνω των 430 εκατ. ευρώ από 145.000 πελάτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη ρύθμιση για την τακτοποίηση ανεξόφλητων λογαριασμών έχουν υπαχθεί 450.000 καταναλωτές, εκ των οποίων το 85% είναι νέοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΕΗ εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα επιστροφών 10% στα ανταγωνιστικές χρεώσεις για τις συνεπείς επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης ενώ στους συνεπείς Οικιακούς πελάτες του 2015, επιστρέφεται φέτος το διπλάσιο του παγίου σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό τους.

Τέλος, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής ο κ. Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε ότι “τόσο το φετινό καλοκαίρι όσο και μεσοπρόθεσμα, αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια”. “Ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο ενεργειακός σχεδιασμός ώστε να επιλεγούν οι πιο κατάλληλες και χαμηλού κόστους λύσεις μεταξύ των εναλλακτικών που περιλαμβάνουν διασύνδεση των νησιών ή ενίσχυση / εκσυγχρονισμό της τοπικής παραγωγής δεδομένου ότι η Κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία των παλαιών μονάδων, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος”, κατέληξε στην ομιλία του ο κ.Παναγιωτάκης.