«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη χρήση μετρητών

Η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών στις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με Πανευρωπαϊκή έρευνα της G4S για τη χρήση μετρητών και πλαστικού “χρήματος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, το 94% των συναλλαγών στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009 – 2014, πραγματοποιήθηκε μέσω μετρητών, ενώ ο μέσος όρος στις 28 χώρες της Ε.Ε. ανήλθε στο 60%, με τον όγκο των μετρητών να σημειώνει αύξηση της τάξης του 11%, ακολουθώντας τη διαχρονική τάση για διπλασιασμό των μετρητών σε κυκλοφορία κάθε δεκαετία.

Το ποσοστό ωστόσο, των αγορών που πραγματοποιήθηκε μέσω καρτών ή ηλεκτρονικών μέσων, ενισχύθηκε στο 40%, με τον όγκο πληρωμών χωρίς μετρητά, να διαμορφώνεται σε 103,2 δισ. συναλλαγές.

“Τα αποτελέσματα της έκθεσης προμηνύουν δεκαετία αλλαγών” ανέφερε ο Graham Levinsohn, CEO της G4S στην Ευρώπη, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ενώ κάλεσε και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν ώστε να εκσυγχρονιστεί η χρήση των μετρητών: “Αυτό που βιώνουμε είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα χρήματα στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μετρητά σαν κομμάτι μιας οικονομίας πολλαπλών τρόπων πληρωμών”, συμπλήρωσε.

Όπως επεσήμανε, “η εφοδιαστική αλυσίδα χρήματος στην Ευρώπη είναι κατακερματισμένη, γεγονός που προκαλεί χρόνιες δυσλειτουργίες. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τα μετρητά καταμετρούνται ακόμη και 17 φορές από το ταμείο μέχρι την τράπεζα. Αυτό προκαλεί ένα περιττό έξοδο τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε τράπεζες”. Κατέληξε σημειώνοντας ότι “πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να μεταρρυθμίσουμε και να απλοποιήσουμε τον κύκλο χρήματος στην Ευρώπη, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση κόστους από τη διαχείριση του χρήματος ώστε τα μετρητά να παραμείνουν ένας οικονομικά συμφέρον τρόπος πληρωμών και στο μέλλον”.

Από τηΝ πλευρά του, ο Γιάννης Λυμπερόπουλος, γενικός διευθυντής της G4S Cash Solutions σημείωσε ότι “ο επανασχεδιασμός και η βελτιστοποίηση του κύκλου ροής των μετρητών στην Ελλάδα είναι πλέον μονόδρομος, ενώ θα πρέπει να μειωθούν τα στάδια επεξεργασίας χρημάτων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, κλπ.). Αυτό θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς θα συμβάλλει και στη μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης του χρήματος”.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Πληρωμών, του Οργανισμού Ευρωπαίων Καταναλωτών, του Οργανισμού Ευρωπαίων Λιανεμπόρων (EuroCommerce)κ.α.