"Τα βρήκαν" για τα 5,4 δισ. Κυβέρνηση και δανειστές στο χθεσινό Euroworking Group

Να προχωρούν σε συμφωνία για το πολυνομοσχέδιο των 5.4 δισ. ευρώ κυβέρνηση και τους δανειστές εντός της ημέρας θέλουν πληροφορίες που καταφθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πηγές, η συμφωνία όχι μόνο έχει κλείσει, αλλά ήδη καθαρογράφεται και, σε αυτή την περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup θα επικεντρωθεί στην πρόταση του ESM για αγορά μέρους των δανείων της Ελλάδας από το ΔΝΤ με υψηλό επιτόκιο, στον ESM.

Μάλιστα από τις Βρυξέλλες διαρρέεται ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συμφωνία και στον μηχανισμό εφεδρικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Για τα προληπτικά μέτρα, που ήταν ελληνική πρόταση, υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας και απέμενε να αποσαφηνιστούν και να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες.

Η σημερινή (χθεσινή) συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG), που είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 ώρα Ελλάδας, είναι τακτική και εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του επόμενου προγραμματισμένου Εurogroup, στις 24 Μαΐου, για το οποίο έχει τεθεί ως στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με τη λήψη συνολικής απόφασης, η οποία αφορά τη συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού προληπτικών μέτρων αλλά και την προετοιμασία πρότασης για το χρέος.

Αναφορικά με τα επιμέρους θέματα έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, ενώ έχει εγκριθεί στο μεταξύ η νομοθεσία για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αυτό που απομένει είναι να νομοθετηθούν μέσα στις επόμενες μέρες και τα υπόλοιπα θέματα του εν λόγω πακέτου, δηλαδή η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, η νομοθεσία για τους έμμεσους φόρους και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Διασφάλιση αυτοματισμού στη λήψη μέτρων

Από εκεί να πέρα απομένει η ενεργοποίηση του μηχανισμού προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα λαμβάνονται αυτόματα σε περίπτωση απόκλισης από το στόχο για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Η πρόταση που είχε υποβάλει η κυβέρνηση αποτελεί τη βάση, ωστόσο στο Εurogroup της περασμένης Δευτέρας αποφασίστηκε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις που θα διασφαλίζουν τον αυτοματισμό της λήψης των μέτρων, κάτι που θα συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα επικαλείται η Deutsche Welle, με δεδομένου ότι για τα παραπάνω θέματα υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία, οι τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας, με τη συνδρομή της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητες, θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις σήμερα και τις επόμενες μέρες στην προετοιμασία μιας πρότασης για την ελάφρυνση του χρέους.

Η πρόταση θα κινείται με βάση το περίγραμμα που έθεσε το Εurogroup της Δευτέρας, δηλαδή οι παρεμβάσεις στο χρέος να γίνουν σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους και θα περιλαμβάνουν επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων, διατήρηση επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και άλλα μέτρα από τη δέσμη που ήδη έχει υποβάλει προς συζήτηση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Στη συνεδρίαση «μικρού Eurogroup» στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, προκειμένου να διαπραγματευτεί το νέο σύστημα αυτόματων περικοπών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο φόρο ακινήτων θα προκύψει αύξηση στους συντελεστές για τους ιδιοκτήτες που η αντικειμενική αξία τους ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, αναμένεται να υπάρξει αύξηση του φόρου στην αμόλυβδη από 8 έως 10 λεπτά το λίτρο, προκειμένου να προκύψουν έσοδα 200 εκατ. ευρώ αντί για 100 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι η μέση λιανική τιμή θα φτάσει περίπου στα 1,49 ευρώ. Για το πετρέλαιο κίνησης η μέση λιανική τιμή εκτιμάται ότι θα καθοριστεί περίπου στα 1,08 ευρώ, καθώς η αύξηση θα κυμανθεί τα 3 έως 4 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο, αναμένονται αυξήσεις και στα υπόλοιπα καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, αέριο ), λαμβάνοντας υπόψη και τις όποιες διακυμάνσεις σημειωθούν στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που δυνητικά μπορούν να «τινάξουν στον αέρα» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ακόμη θα επιβληθεί από το 2017, Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης 1 ευρώ ανά αστέρι (από 3*) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενδεικτικό του κλίματος στις διαπραγματεύσεις, είναι ότι αν και το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει στα 100 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό όφελος, οι δανειστές κατέβασαν τον πήχη στα 70 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι δεν πιστεύουν το μέτρο.

Για τους φόρους στα Ι.Χ. επανέρχεται το σενάριο της φορολόγησης με βάση την εμπορική αξία του αυτοκινήτου κι όχι τα τέλη κυκλοφορίας ενώ σημαντικό ρόλο θα παίζει και η παλαιότητα.

-Επιπλέον από την 1η Ιουλίου χιλιάδες προϊόντα θα πωλούνται με ΦΠΑ 24% και τα νοικοκυριά αναμένεται να χάσουν περίπου 450 εκατ. ευρώ.

-Μειώνεται ή αποφεύγεται ο φόρος 5% στο Ίντερνετ.

-Έρχονται αυξήσεις Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά, μπύρα.

-Αύξηση και των Τελών Ταξινόμησης

-Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος στον καφέ, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στη συνδρομητική τηλεόραση.

-«Γρίφος» παραμένει η αύξηση του φόρου στα τυχερά παιχνίδια, ο οποίος συνεχώς αλλάζει, αλλά τελικώς το κράτος δεν εισπράττει τα 200 εκατ. που προβλέπονταν για φέτος.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περικοπές περίπου 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Πέρα από το «πάγωμα» των προσλήψεων, θα υπάρξει και “πάγωμα” των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ.