Bloomberg: To ΔΝΤ έχει δίκιο για την Ελλάδα

Η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι απόλυτα δικαιολογημένη σε σχέση με το ελληνικό χρέος και την ανάγκη ελάφρυνσής του, γράφει το Bloomberg, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup. Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει ότι «οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συναντώνται για να βρουν λύση στο αδιέξοδο με το ελληνικό χρέος. Το τι θα συμβεί περιγράφηκε σε μια επιστολή που διέρρευσε στον Τύπο και έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup. Έλεγε όσα δεν ήθελαν να ακούσουν οι υπουργοί».

Παράλληλα τo Bloomberg υπογραμμίζει τη θέση της κ. Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο που ζητούν οι Ευρωπαίοι και περιλαμβάνει δεσμεύσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί ή δεν θέλει να τηρήσει και που αναβάλλει μια ελάφρυνση του χρέους και προσθέτει ότι η έμμεση απειλή αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις είναι δικαιολογημένη.

Ουσιαστικά, τόσο οι ευρωπαίοι όσο και η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η συμφωνία πάνω στην οποία εργάζονται δεν θα προχωρήσει αναφέρει το Bloomberg και υπενθυμίζει  ένα παλιό ανέκδοτο για την ΕΣΣΔΕ ότι «προσποιούμαστε ότι δουλεύουμε και προσποιούνται ότι μας πληρώνουν».

Επιπλέον στο κείμενό του αναφέρεται στα όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων (σ.σ. φορολογικές περικοπές, μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιούνται αυτόματα κλπ), συμπληρώνοντας ότι για το ΔΝΤ αυτή η προσέγγιση δεν είναι αξιόπιστη και ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ δεν ζητά ένα σχέδιο για να την γλιτώσει η Ελλάδα.

«Το χάος που υπάρχει στα οικονομικά της χώρας είναι δικό τους δημιούργημα και οι Έλληνες έχουν πληρώσει το τίμημα με την κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου. Πρέπει να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι, όπως προτείνει το ΔΝΤ, όπως πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το οποίο και πάλι θα επιβάλλει λιτότητα σε μια χώρα που έχει ήδη υποφέρει πολύ. Αλλά ακόμα και αυτός ο στόχος που είναι χαμηλότερος και πάλι δεν θα κάνει το χρέος βιώσιμο. Μόνο με ελάφρυνση του χρέους θα λυθεί το πρόβλημα» καταλήγει το Bloomberg.