Αντίθετος ο ESM στη μετατροπή των ελληνικών επιτοκίων σε σταθερά

Την έντονη αντίθεσή του στο «κλείδωμα» των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος στα σημερινά χαμηλά επίπεδα εκφράζει ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), με επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ, στους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Kαθημερινής, ο ESM με την επιστολή του βάζει φρένο στα σενάρια για μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας σε σταθερά από κυμαινόμενα επιτόκια που είναι σήμερα. Μια μετατροπή θα σήμαινε πρακτικά ότι εάν αυξηθούν τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναπροσαρμοστούν, αυξάνοντας το μελλοντικό βάρος της εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας.

Στην περίπτωση που προχωρούσε μια τέτοια λύση, η Ελλάδα θα είχε μεγάλο όφελος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση είναι και η μοναδική που έχει τόσο σημαντικό –θετικό– αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια δανεισμού από την Ευρώπη είναι χαμηλά, αλλά είναι και κυμαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν, επιβαρύνοντας τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή τόκων. Εάν προχωρούσε η μετατροπή τους σε σταθερά, η Ελλάδα θα διασφάλιζε για σειρά ετών χαμηλές υποχρεώσεις για τόκους. Στην προοπτική αυτή, ο ESM εμφανίζεται αντίθετος, εξέλιξη που κρίνεται ιδιαιτέρως αρνητική αφού αποτελεί και τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.