Eurogroup: Συνολική συμφωνία για μέτρα και χρέος για να εκταμιευθεί η δόση

Μπορεί η επερχόμενη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα στις 9 Μαΐου να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο ελληνικό ζήτημα, όπως προκύπτει όμως από την επίσημη ατζέντα του Eurogroup δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία.

Όλες οι ελπίδες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στρέφονται πλέον στην επόμενη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 24 του μήνα.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, Κυβέρνηση και δανειστές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τα νέα μέτρα λιτότητας αλλά και για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μέσα από μέτρα ελάφρυνσης. Αυτό είναι το “πακέτο” για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μόνο όταν γίνει αυτό, τότε θα ανοίξει η “στρόφιγγα” με τα χρήματα για την Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup:

«Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».