DW: Δεν γνωρίζει το Βερολίνο για συνάντηση πριν από το Eurogroup

Πλήρη άγνοια “δηλώνει” το Βερολίνο αναφορικά με την προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και των Υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας, καθώς και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Όπως αναφέρει το Deutsche Welle, το Βερολίνο δεν γνωρίζει τίποτα για την συνεδρίαση Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ενώ όπως επισημαίνεται δεν υπάρχουν νέα δεδομένα σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η Deutsche Welle, καμία πληροφορία δεν υπάρχει για μια τέτοια συνάντηση αύριο ή τις επόμενες ημέρες μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη και αν υπάρχει τέτοιου είδους πρόθεση, τονίζοντας ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση για την αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων έχει οριστεί για τη Δευτέρα, 9 Μαΐου.

Συνεχίζοντας το δίκτυο, διευκρινίζει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας εκ μέρους του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Σχετικά με το αποτέλεσμα του κρίσιμου Eurogroup, το Βερολίνο τονίζει ότι δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες οι οποίες να προδιαγράφουν το ποια θα είναι η έκβαση της συνάντησης, τη στιγμή που ενώ όλες οι πλευρές “τα βρήκαν” σε συνταξιοδοτικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια και ταμείο ιδωτικοποιήσεων, το ζήτημα των προληπτικών μέτρων εξακολουθεί να τις κρατά σε απόσταση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει το δημοσίευμα, πηγή του Υπουργείου ανέφερε ότι μέχρι την επομένη Δευτέρα υπάρχει χρόνος και ίσως προκύψει κάποιο νέο στοιχείο, ενώ σημασία για τη Γερμανία έχει να κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Ωστόσο την Δευτέρα, δύο πηγές που βρίσκονται κοντά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μετέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, στο οποίο έχει επενδύσει πολλά η ελληνική κυβέρνηση είναι μάλλον απίθανη. Κατά τις ίδιες πηγές οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να ξεκλειδώσει η καταβολή των δόσεων και η συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους «προχωρούν πολύ αργά».

«Κάνουμε αργή πρόοδο» δήλωσε στο Reuters η μια από τις δύο πηγές και συμπλήρωσε ότι «δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στη συνάντηση της 9ης Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα χρειαστούν και άλλες εβδομάδες».

Όπως εξήγησε το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ στα οποία συνηγόρησε η ελληνική κυβέρνηση δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Κατά την ιδία πηγή θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει μια συμφωνία πριν το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος κρίσης την περίοδο εκείνη. Ωστόσο, συμπλήρωσε η πηγή, η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη νέα δόση μέχρι τα μέσα Ιουλίου οπότε δεν υπάρχει το αίσθημα της επείγουσας ανάγκης.

Η δεύτερη πηγή ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους δανειστές όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας με τη Γερμανία – τον μεγαλύτερο, δηλαδή, πιστωτή της Ελλάδας – να υποστηρίζει δημοσίως ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους.