Επιταχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες της ευρωζώνης κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Ωστόσο και παρά τη μαζική εκτύπωση χρήματος από την ΕΚΤ (που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τη Γερμανία), η ανάπτυξη παραμένει αρκετά αναιμική για να μπορέσει να επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως είναι η σημαντική μείωση της ανεργίας, ο περιορισμός του δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και η ώθηση στον ρυθμό πληθωρισμού.

Πάντως, η επιτάχυνση της ανάκαμψης θεωρείται ένδειξη της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και έρχεται σε αντίθεση με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η ευρωζώνη απλώς κατάφερε να επιστρέψει σε επίπεδα που βρισκόταν για τελευταία φορά στο πρώτο τρίμηνο του 2008, πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αθροιστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ευρωζώνης ενισχύθηκε 0,6% από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και κατά 1,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015. Αυτό έρχεται να συγκριθεί με το ρυθμό ανάπτυξης 0,3% που καταγράφηκε στους τρεις τελευταίους μήνες του περασμένου έτους.

Πάντως, οι οικονομολόγοι παραμένουν συγκρατημένοι και αναμένουν μέτρια ανάπτυξη στα προσεχή τρίμηνα, τοποθετώντας τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1,6% του 2015.