Σχεδόν "τα βρήκαν" κυβέρνηση - δανειστές - Μόνο "αγκάθι" το αφορολόγητο

Χαμόγελα χωρίς “σφιγμένα” δόντια για πρώτη φορά στην κυβέρνηση, καθώς, λίγο  μετά τις 3:30, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι σχεδόν έχουμε λευκό καπνό, στις διαπραγματεύσεις,  με ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια να έχουν σχεδόν κλείσει και μόνο “αγκάθι” να παραμένει το αφορολόγητο.

Στο μεταξύ, ο Ευ. Τσακαλώτος αναχωρεί για το Eurogroup που γίνεται αύριο το πρωί στο Άμστερνταμ, ωστόσο, τα τεχνικά κλιμάκια και εκπρόσωποι του κουαρτέτου παραμένουν και συνεχίζουν την δουλειά στην Αθήνα και δεν αποκλείεται η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου την Κυριακή στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Όπως έχει ήδη ειπωθεί από την κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά περιμένει μια θετική δήλωση από το Eurogroup, ενώ όπως εκτίμησε κορυφαίος στέλεχος του ΥΠΟΙΚ η ανακοίνωση ενός έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Εβδομάδα ή την εβδομάδα μετά  το Πάσχα θα είναι ένα θετικό σημάδι.

Το νέο ραντεβού των δανειστών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης , ενώ το μεσημέρι στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις εισήλθε εκτάκτως ο Υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος.

Το ραντεβού της Τετάρτης

Διαφορετικό ήταν το κλίμα την Τετάρτη. Με την καταγραφή της απόστασης που παραμένει στα κόκκινα δάνεια και στο ασφαλιστικό ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 03.00 ξημερώματα της Πέμπτης η μαραθώνια συνάντηση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο που είχε αρχίσει 15 ώρες νωρίτερα, στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης.

Στις 03.00 τα ξημερώματα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για “ένα διάλειμμα ωρών” και επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων το πρωί της Πέμπτης.

Αναφέρθηκε σε σύγκλιση “αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο” κατά τη διάρκεια του βραδινού γύρου επισκόπησης των βασικών εκκρεμοτήτων. Ερωτηθείς αν περιμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο νέο γύρο συζητήσεων ανέφερε “θα δούμε”, σςύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Βήματος”.

Νωρίτερα είχε καταγραφεί απόσταση τόσο στα κόκκινα δάνεια όσο και στο Ασφαλιστικό για όλα τα βασικά “αγκάθια” που παρέμεναν.