Σε "τεντωμένο σχοινί" οι διαπραγματεύσεις- Μέτρα 9 δισ. ευρώ ζητούν οι δανειστές

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφουν από σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρώτοι καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών (Ντ. Κοστέλο της Κομισιόν, Φρ. Ντρούτι της ΕΚΤ και Ν. Τζιαμαριόλι του ΕΜΣ), οι οποίοι θα έχουν, πιθανόν, μια πρώτη συνάντηση το απόγευμα με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Yπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα λίγες ώρες αργότερα από την Ουάσινγκτον.

Σε ό,τι αφορά το πρόσθετο πακέτο μέτρων, τα «μέτρα σε αναμονή» που ζητά το κουαρτέτο για το κλείσιμο της συμφωνίας, που μπορεί να ανεβάσουν τον λογαριασμό της αξιολόγησης ακόμη και στα 9 δισ. ευρώ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».

Τόσο η Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβαν (μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό όπου τονίστηκε ότι η Αθήνα μπορεί να πει «ναι» στο πρόσθετο πακέτο, αν περιλαμβάνει κι άλλους όρους πχ. για το χρέος), ότι τα επίσημα μεγέθη, που θα επαληθεύσει την Πέμπτη η EUROSTAT, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία κινείται καλύτερα όλων των προβλέψεων. Με τη θέση αυτή υπονοούν ότι, τελικώς, δεν θα υπάρξει απαίτηση για τα εν λόγω μέτρα ή αν προκύψει θα είναι μικρού εύρους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,% του ΑΕΠ το 2018.

Αθήνα και δανειστές έχουν συνολικά 3 ημέρες για να συμφωνήσουν σε μέτρα ύψους ως και 9 δισ. ευρώ για να υπάρξει ένα πρώτο επίπεδο συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου, χρόνος που μοιάζει λίγος, αν κάποιος αναλογιστεί τις διαφορετικές οπτικές της Αθήνας, της Ουάσινγκτον, των Βρυξελλών, του Βερολίνου, αλλά και της Φρανκφούρτης (ΕΚΤ).

Τα πρόσθετα μέτρα θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό, από το 13% στο 24%, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6%, στον οποίο έχουν απομείνει φάρμακα, βιβλία, θέατρα. Ενδεχομένως να συμπεριληφθούν, ακόμη, περικοπές στις κύριες συντάξεις που ήδη καταβάλλονται, με τις επιλογές να είναι οι εξής: ή 6% οριζόντια ή 15% σε συντάξεις πάνω από 800 ευρώ ή 30 με 35% σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Δεν φαίνεται επίσης να γλιτώνουν ούτε οι μισθοί στο Δημόσιο και οι περικοπές θα έχουν στόχο τους νέους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής- Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα ειδικά μισθολόγια, στα οποία υπάγονται ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, ακόμη, το “πάγωμα” των προσλήψεων μέχρι νεωτέρας, καθώς και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ντοιμβρόβσκις: Εφικτή σε μερικές εβδομάδες η συμφωνία

Την επιθυμία για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ως την Παρασκευή εξέφρασε χθες η Κομισιόν, αλλά και ο εκπρόσωπος του Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πάντως, σύμφωνα με το Μαξίμου, «ζητά πράγματα επιμένοντας να αγνοεί τις θέσεις του ΔΝΤ», αν και σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ήταν o πρωταγωνιστής στο γεφύρωμα των διαφορών Ευρωπαίων-ΔΝΤ.

Η εκτίμηση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε ότι αφορά την κατάληξη σε συμφωνία με ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ότι είναι εφικτή, αλλά σε μερικές εβδομάδες, όπως δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Λαγκαρντ: Χρειάζονται ρεαλιστικά μέτρα

Από την άλλη πλευρά, η Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει επισημάνει σε όλους ότι δεν πρέπει να αναμένουν άμεσα αποτελέσματα από την διαπραγμάτευση, “ξαναχτυπά” λέγοντας ότι «το ελληνικό χρέος προς το παρόν δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να υπάρξει συνολική λύση, καθώς όσα περισσότερα και πιο ρεαλιστικά μέτρα λαμβάνονται τόσο θα περιορίζεται η αναδιάρθρωση που θα χρειαστεί».