Νέο «μαχαίρι» σε κατώτερο μισθό αλλά και επίδομα ανεργίας προτείνει το ΔΝΤ για να «αντιμετωπιστεί η ανεργία»

Νέες περικοπές στον κατώτερο μισθό αλλά και στο επίδομα ανεργίας εισηγείται για την Ελλάδα, και άλλες χώρες, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητες για να ενισχυθεί η απασχόληση και να ενθαρρυνθεί η πρόσληψη νέων ανθρώπων.

Η, απίθανης λογικής, εισήγηση έγινε γνωστή αργά το βράδυ της Κυριακής και είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης των επομένων ημερών, καθώς ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την έκθεση το «πρόβλημα» είναι ότι το ποσοστό του κατώτατου μισθού επί του μέσου μισθού που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα αυξήθηκε, όπως και στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στη Γαλλία, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπου το ποσοστό αυτό παρέμεινε σταθερό. Κατά το σκεπτικό των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, ο μισθός των μη ειδικευμένων εργαζομένων δεν μπορεί «να πλησιάζει πολύ» το μέσο μισθό που επικρατεί σε μια χώρα.

Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό του κατώτερου μισθού επί του μέσου μισθού σε μια χώρα, αυτό σημαίνει ότι είναι υψηλότερο το κόστος εργασίας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οι προσπάθειες αντιμετώπισης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων.

Σημειώνουν επίσης ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται υπό προσωρινό καθεστώς είναι μικρότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, και διαπιστώνουν ότι το ίδιο συμβαίνει και σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Στην έκθεσή τους, λοιπόν, εισηγούνται μείωση του κατώτερου μισθού στις χώρες που πλήττονται από την κρίση, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα, ζητούν να μειωθεί ο κατώτερος μισθός που σήμερα κυμαίνεται στα 586 ευρώ, εκτιμώντας ότι σε σύγκριση με τα 1.022 ευρώ που υπολογίζεται αυτήν τη στιγμή ο μέσος μισθός είναι πολύ υψηλός, γιατί αγγίζει το 57%! Γι’ αυτό και εισηγούνται να μειωθεί κι άλλο καθώς, κατά τη γνώμη τους, έτσι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα δια της μείωσης του κόστους εργασίας!

Είναι βέβαια άξιο απορίας το πώς, στην Ελλάδα, εισηγούνται κάτι τέτοιο όταν έχουν γίνει ήδη μεγάλες περικοπές στους μισθούς και στο γενικότερο κόστος εργασίας, χωρίς, όμως, να έχει καταγραφεί προς το παρόν καμία ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Προχωρούν, δε, περαιτέρω οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και εισηγούνται και μείωση των επιδομάτων ανεργίας γιατί, με βάση το σκεπτικό τους, μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο στην προσπάθεια κάποιου να αναζητήσει εργασία.