Ως το πρώτο βήμα για τη «μεταμνημονιακή» εποχή παρουσίασε την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης με την τρόικα και την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την προληπτική γραμμή στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας την Κυριακή σε Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Ο κ. Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ήταν οι βασικοί ομιλητές του συνεδρίου που διοργάνωσε το ΚΕΠΕ από κοινού με το Multinational Finance Society, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το ΜΒΑ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε στην ομιλία του πως η επίσπευση της προεδρικής εκλογής είναι «ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» διότι μειώνει την αβεβαιότητα. Όπως τόνισε, η Ελλάδα επέστρεψε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. «Δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη «νέα σχέση» με τους δανειστές ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως αυτή θα κλειδώσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
«Περιμένουμε μέσα στους δυο πρώτους μήνες του νέους έτους να ολοκληρώσουμε την παρούσα αξιολόγηση και να οριστικοποιήσουμε τους όρους της συμφωνίας για την νέα σχέση με τους δανειστές που θα πάρει τη μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL). Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την μετά το πρόγραμμα περίοδο», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως εφεξής οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα είναι ο κωδικός εξόδου από την κρίση.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ανέφερε πως ως υπουργός Οικονομικών πέτυχε πρωτόγνωρη δημοσιονομική εξυγίανση.
Ανταποδίδοντας τη φιλοφρόνηση ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως κ. Χαρδούβελης είναι ένας από τους λίγους που ξέρουν τόσο καλά την ελληνική οικονομία και εκτίμησε πως θα δείξει την αξία του σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Από την πλευρά του, ο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε κατά την ομιλία του τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΕΚΤ για την υπέρβαση της κρίσης, εστίασε στους τρεις πυλώνες της τραπεζικής ένωσης, ενώ τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων αύξησης της ζήτησης από χώρες της ευρωζώνης που δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και έχουν πληθωρισμό που υπολείπεται του στόχου, εννοώντας εμμέσως τη Γερμανία.
Στουρνάρας: «Μικρός ο κίνδυνος συστημικής απειλής στην ευρωζώνη»
Η πιθανότητα μιας συστημικής απειλής στην ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι χαμηλή, ωστόσο απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο διεθνές συνέδριο 2014 Multinational Finance Society Winter Conference με θέμα: «Παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση: προκλήσεις και προοπτικές», που διοργανώνει το ΚΕΠΕ.
Οπως είπε, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προκλήσεις και κίνδυνοι συνεχίζουν να υφίστανται.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη πραγματοποιείται με αρκετά βραδύ ρυθμό. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να είναι σχετικά χαμηλός το 2014 για τρίτο συνεχές έτος.
Παράλληλα, η ανάκαμψη στην ΕΕ είναι υποτονική και εύθραυστη, με χαμηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και επίμονα υψηλά επίπεδα ανεργίας, όπως επισήμαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Οκτώβριο.
Επιπροσθέτως, προέβλεψε ότι οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την περαιτέρω πορεία της ανάκαμψης.
Ωστόσο, υπογράμμισε, οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την προώθηση της παραγωγικότητας στη ζώνη του ευρώ έχουν επίσης δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για διατηρήσιμη ανάκαμψη.
Σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε κατ’ αρχάς την συνεχιζόμενη μείωση των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η ανάκαμψη, όπως ανέφερε, γίνεται μέχρι στιγμής με περιορισμένο τραπεζικό δανεισμό τόσο στο σύνολο της ζώνης του ευρώ όσο και σε επιμέρους χώρες, σε πολλές περιπτώσεις.
Επειδή η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι τραπεζοκεντρική, ο τραπεζικός δανεισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις επιχειρήσεις και ιδίως για τις ΜΜΕ, οι οποίες παράγουν τον κύριο όγκο των αγαθών και υπηρεσιών στην οικονομία και αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο της απασχόλησης
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ