Περικοπές στις επικουρικές αλλά όχι από το πρώτο ευρώ

Διαψεύδει την μείωση των επικουρικών συντάξεων των μεσαίων και μικρών εισοδημάτων το υπουργείο Εργασίας, που σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων». Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι, έχει εξασφαλισθεί η Εθνική Σύνταξη και ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι κοντά σε αυτά που είχε αρχικά προτείνει η κυβέρνηση.

Διαψεύδοντας τις πληροφορίες που διαρρέονταν από τα ξημερώματα, για το ΕΚΑΣ, ξεκαθαρίζεται ότι η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν όρος του μνημονίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015, με ορίζοντα την περικοπή του το 2019 και τη θέσπιση της Εθνικής Σύνταξης, ως αναπλήρωση. Τέλος, τονίζεται ότι, η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου είναι εφικτή.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

«Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου και των κυβερνητικών προτάσεων και σε αρκετές περιπτώσεις σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις. Ειδικότερα,  διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων.

Εξασφαλίσθηκε, επίσης, Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί.  Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ είναι απολύτως αναληθή.

Εξίσου ανακριβείς είναι και οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, «για να κλείσει η συμφωνία». Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (Μνημονίου) ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης.

Ενόψει όλων των παραπάνω, αποτελεί απολύτως εφικτό στόχο το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup και η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης,  που αποτελεί σημαντική θεσμική τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.»

Προτεινόμενα για εσάς