Αδιέξοδο - Δεν επετεύχθη συμφωνία, διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις

Την ερχόμενη Δευτέρα (18 Απριλίου) θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, μετά τη νέα παράταση που πήραν, ώστε όλες οι πλευρές να παραβρεθούν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον, 14 με 16 Απριλίου. Μετά το πέρας των χθεσινών διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν στις 2 τα ξημερώματα, ο Yπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «τόσο οι τέσσερις θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν ότι υπήρξε πρόοδος ώστε να συμφωνηθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό πακέτο και να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, δηλαδή τη Δευτέρα, για να επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου».

Ερωτηθείς για την πορεία των διαβουλεύσεων, απάντησε ότι, θα υπάρξει κείμενο συμφωνίας πριν το Eurogroup, ενώ σημείωσε ότι η αξιολόγηση δεν έκλεισε, καθώς δεν υπήρχε χρόνος να εξεταστούν μικρότερα θέματα.

Επιπλέον ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup. Υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος σε πολλά θέματα. Επειδή όμως υπάρχουν  πολλά άλλα μικρά που δεν είχαμε το χρόνο να τα συζητήσουμε έγινε σε όλους μας προφανές ότι δεν ήταν δυνατόν να βγει το staff level agreement μέχρι σήμερα τα χαράματα, γιατί οι πιο πολλοί θέλουν να φύγουν αύριο να πάνε στην Ουάσιγκτον όπου αρχίζουν οι συναντήσεις».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος (σ.σ. είχε ήδη συζητηθεί το ασφαλιστικό με τους εκπροσώπους των θεσμών) ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα» για να συμπληρώσει ο Υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πω».

Πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση, δήλωναν μετά το τέλος της ότι, «θα μπορούσαμε να είχαμε συμφωνία και χθες», ξεκαθαρίζοντας ότι «το θέμα είναι να έχουμε μια καλή συμφωνία» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, «μέχρι στιγμής τα μηνύματα είναι καλά. Υπάρχει γενικότερο κλίμα αναζήτησης συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα για το δημοσιονομικό. Χρόνος υπάρχει έχουμε ήδη αργήσει. Μέχρι τις 15 Απριλίου Στην εαρινή σύνοδο να έχουμε κάτι χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα», εκτίμησε η ίδια πηγή.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων σημείωσε ότι «τα περιθώρια υποχώρησης της κυβέρνησης έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα θέματα που απασχόλησαν χθες τις συζητήσεις ήταν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών.