Το "θρίλερ" της αξιολόγησης: Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών

Ξεκίνησαν τελικά, λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ και με 6 ώρες καθυστέρηση, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – κουαρτέτου. Όπως έγινε γνωστό η πρώτη αυτή σύσκεψη θα διαρκέσει ενδεχομένως όλη τη νύχτα και δεν αποκλείεται να γίνει ένα… διάλειμμα το πρωί και κατόπιν να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Νωρίτερα η συνάντηση ήταν να πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα ενώ αργότερα το ραντεβού μετατέθηκε για τις 5. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι αλλαγές έγιναν έπειτα από αίτημα των εκπροσώπων των δανειστών.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε τονίσει μετά την τελευταία συνάντηση ότι «οι δυο πλευρές θα προσπαθήσουν μέχρι τα χαράματα της Δευτέρας να πετύχουν μία συμφωνία».

Κατά τις χθεσινές συνομιλίες, τέθηκε και το ζήτημα της νέας φορολογικής επιβάρυνσης στα τσιγάρα καθώς και σε ό,τι έχει να κάνει με τα καπνιστικά προϊόντα.

Η πώληση των “κόκκινων” δανείων παραμένει το ζήτημα που δε λέει να μειώσει την απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, αν και η Κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη για θετικές εξελίξεις μετά τις σημερινές διαβουλεύσεις.

Εκτός από τα “κόκκινα” δάνεια, οι επικουρικές συντάξεις είναι ένα άλλο θέμα διαφωνίας με τους Θεσμούς για τον τομέα του Ασφαλιστικού. “Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε ό,τι μας ζητάνε” ήταν η σχετική δήλωση του Υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.