Οι πολυεθνικές να πληρώνουν φόρο εκεί όπου παράγονται τα κέρδη τους

Οι πολυεθνικές εταιρίες πρέπει να πληρώνουν τους φόρους εκεί όπου αντλούν τα κέρδη τους και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν μοντέλα επιθετικής βελτιστοποίησης των φόρων, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να θέσει τέλος στον τρόπο που οι εταιρίες πληρώνουν μικρό ή καθόλου φόρο στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, χρησιμοποιώντας θυγατρικές σε άλλες χώρες που έχουν συσταθεί για φορολογικούς λόγους και πρόσθεσε ότι το προσχέδιο της οδηγίας για τη φορολόγηση των πολυεθνικών βρίσκεται τώρα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι η φοροαποφυγή από πολυεθνικές κοστίζει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου 70 δισ. ευρώ ετησίως σε απώλεια εσόδων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ολλανδική προεδρία της Ε.Ε. έχει θέσει τα φορολογικά θέματα στην κορυφή της οικονομικής ατζέντας.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της Ε.Ε. επισήμαναν ότι αυτή η φοροαποφυγή με νόμιμο τρόπο εκμεταλλεύεται “παραθυράκια” στην φορολογική νομοθεσία τα οποία πρέπει να κλείσουν άμεσα. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι το προσχέδιο της οδηγίας προτείνει ένα φόρο εισόδου καθώς και ένα φόρο εξόδου για τα εταιρικά κέρδη που μεταφέρονται σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, προκειμένου τα επίπεδα φορολόγησης να είναι αντίστοιχα της χώρας στην οποία παρήχθησαν τα κέρδη και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μπορεί να βρεθεί συμφωνία το πρώτο εξάμηνο υπό την ολλανδική προεδρία ώστε να συμφωνήσουμε το συνολικό δημοσιονομικό πακέτο τώρα με το Συμβούλιο των Υπουργών».