Moody’s: «Πιστωτικά αρνητική» η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

«Πιστωτικά αρνητική» (credit negative) χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την προοπτική διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, που θα θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος .

Εκτιμά, δε, ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν ως προς το αρνητικότερο την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα κα αυξάνουν τα ρίσκα ρευστότητας και χρηματοδότησης , δεδομένης της εκτίμησης για χρηματοδοτικές ανάγκες πλέον των 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015.

Κατά τον οίκο η εξεύρεση επιπλέον 25 βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι μια «δύσκολη άσκηση» εξ΄ου και προκύπτει ως ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Όσον αφορά, δε, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σημειώνει ότι μια συμφωνία για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο θα είναι πολύ πιο αβέβαιη εάν προκληθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, δεδομένης της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και της αντίθεσής του σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας που πιθανόν να συνοδεύουν μια νέα συμφωνία.